Znasz i lubisz ciasteczka Oreo? Te ciemne, prawie czarne ciasteczka czekoladowe z białą masą w środku naprawdę można łatwo wykonać w domu. Będą przepyszne, a do tego będziecie dokładnie wiedzieli, co jest w ich składzie. Co to o to głównie chodzi, że domowe ciasta i ciasteczka robi się z poszanowaniem składników, dodając dobre masło, jajka czy dodatki.
Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– ciasteczka z pieczątkami
– ciasteczka browinie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– muffiny piernikowe
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
DOMOWE CIASTECZKA OREO
Czas przygotowania: 2,5 h
Składniki ciasteczka:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru (najlepiej drobnego)
- 40 g ciemnego (najlepiej czarnego) kakao
- 230 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki wypełnienie:
- 300 g cukru pudru
- 115 g bardzo miękkiego masła
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W misce połącz ze sobą mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia.
- Do misy miksera wrzuć miękkie masło i cukier i ucieraj aż będzie połączone i bardziej puszyste. Wtedy dodaj jajko i nadal ucieraj całość. Na koniec dodaj suche składniki i zagnieć jednolite ciasto.
- Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 2-3 h do lodówki.
- Po chłodzeniu rozgrzej piekarnik do 180o C.
- Ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego okrągłe ciasteczka. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu wystudź całkowicie, najlepiej na kratce.
- W tym czasie przygotuj nadzienie. Do misy miksera dodaj cukier puder, bardzo miękkie masło i pozostałe składniki. Miksuj, aż nadzienie się połączy i zrobi bardziej puszyste.
- Na jedno ciasteczko nakładaj 1 łyżkę lub nieco mniej (w zależności od wielkości ciastka) nadzienia. Możesz to zrobić łyżką lub przełożyć nadzienie do rękawa cukierniczego i ładniej równomiernie rozłożyć je na ciasteczku. Przykrywaj drugim ciastkiem i gotowe!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Do masy jest jedna łyżka mleka, ale jakiego ? W proszku czy zwykłego mleka ?
Tak jak jest na liście składników – 1 łyżka mleka. Nie ma tu mowy o mleku w proszku, to przecież zupełnie inny produkt.