Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
– 150 g miękkiego masła
– 50 g cukru pudru
– 150 g mąki pszennej
– 75 g mąki ziemniaczanej
– foremka w kształcie gwiazdki
Przygotowanie:
- Zacznij od masła. Utrzyj je mikserem razem z cukrem przez około 7 minut. Dodaj mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Miksuj przez chwilę, a następnie ugnieć rękami składniki tworząc z nich jednolite cisto. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Rozwałkuj ciasto do placka grubości 5 mm. Wytnijcie foremką gwiazdki lub inne formy i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, do czasu aż ciasteczka będą lekko złote. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj chwilę aż ciastka ostygną, przy wyjmowaniu ciepłych mogą się bardzo łamać. Zdejmuj je z blachy bardzo ostrożnie i układaj w płaskim naczyniu.
SMACZNEGO!
Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– ciasteczka z pieczarkami
– ciasteczka browinie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
OCEŃ TO DANIE:
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2013/12/ciasteczka-2.jpg)
Nazwa dania:
Kruche ciasteczka świąteczne
Autor:
nietykopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
4 comments
Takie ciasteczka świetnie będą wyglądały na choince 🙂 Uwielbiam takie maślane – idealne do kawki 😉
Zabieram kilka sztuk 😉
Pozdrawiam Aniu
wyglądały pysznie a więc zrobiłam na święta i udały się znakomicie
Przepyszne te ciasteczka, ciasto wyszło mi rzadkie, więc dodałam więcej mąki, a dla zapachu olejek waniliowy. Pycha, rozpływają się w ustach.
przepyszne dziś robię je drugi raz moja córka uwielbia je dekorować , caly dom pachie maslanym aromatem