Kruche ciasteczka świąteczne

Przygotowanie: 60 minut

Składniki:

– 150 g miękkiego masła
– 50 g cukru pudru
– 150 g mąki pszennej
– 75 g mąki ziemniaczanej
– foremka w kształcie gwiazdki

Przygotowanie:

  1. Zacznij od masła. Utrzyj je mikserem razem z cukrem przez około 7 minut. Dodaj mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Miksuj przez chwilę, a następnie ugnieć rękami składniki tworząc z nich jednolite cisto. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Rozwałkuj ciasto do placka grubości 5 mm. Wytnijcie foremką gwiazdki lub inne formy i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut, do czasu aż ciasteczka będą lekko złote. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj chwilę aż ciastka ostygną, przy wyjmowaniu ciepłych mogą się bardzo łamać. Zdejmuj je z blachy bardzo ostrożnie i układaj w płaskim naczyniu.
    SMACZNEGO!

 

Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– ciasteczka z pieczarkami
ciasteczka browinie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Kruche ciasteczka świąteczne
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
3.51star1star1star1stargray Based on 12 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Pan Deserek :)

    Opublikowane 18/12/2013

    Odpowiedz

    Takie ciasteczka świetnie będą wyglądały na choince 🙂 Uwielbiam takie maślane – idealne do kawki 😉
    Zabieram kilka sztuk 😉
    Pozdrawiam Aniu

  • Ania

    Opublikowane 02/01/2014

    Odpowiedz

    wyglądały pysznie a więc zrobiłam na święta i udały się znakomicie

  • ANITA

    Opublikowane 23/12/2017

    Odpowiedz

    Przepyszne te ciasteczka, ciasto wyszło mi rzadkie, więc dodałam więcej mąki, a dla zapachu olejek waniliowy. Pycha, rozpływają się w ustach.

  • paula

    Opublikowane 08/12/2018

    Odpowiedz

    przepyszne dziś robię je drugi raz moja córka uwielbia je dekorować , caly dom pachie maslanym aromatem

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Karp smażony

Karpia tradycyjnie zjadamy podczas Wigilii, w pozostałej części roku dość sporadycznie gości on na naszych stołach. A szkoda, bo zupa...

Zamknij