Mam dziś dla Was kolejny meksykański przepis i to bez mięsa. Jeśli nie znacie jeszcze owoców jackfruita to bardzo zachęcam do kupienia puszki i poznania go. Jest właściwie bez smaku, idealnie przyjmuje wszystkie przyprawy, a po zrobieniu przypomina szarpanego kurczaka.
Ważne jest jego przygotowanie wstępne, tak aby pozbyć się twardych serc ze środka. Dzięki temu zabiegowi przygotowanie jackfruita jest już proste i szybkie. Tak przygotowane wege mięso możecie wykorzystać właśnie do takich małych taquitos lub do przygotowania innych meksykańskich i niemeksykańskich dań.
Zapraszam do innych moich przepisów inspirowanych meksykiem:
– sałatka meksykańska z kurczakiem
– tacos z tofu
– tacos z rybą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– chilli con carne z dynią
– bowl burito z łososiem
– przepisy na grilla
– chili z fasoli
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– jajka z guacamole
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
– Burrito z chilli con carne
TAQUITOS Z JACKFRUITEM
Przygotowanie: 45 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1 puszka chlebowca
– 2 łyżki oleju + dodatkowy do posmarowania
– 1 mała już 1/2 dużej cebuli
– 2-3 ząbki czosnku
– 1/3 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1 łyżeczka chilli
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 czubata łyżka brązowego cukru
– 1 łyżka sosu typu tabasco lub 1 łyżka posiekanych ostrych papryczek w zalewie
– 150 ml passaty pomidorowej
– ew woda w razie potrzeby
– 6-10 małych tortilli kukurydzianych (w zależności od wielkości)
Do serwowania: salsa z pomidorów (drobno posiekane pomidory z dodatkiem posiekanej kolendry), guacamole, czerwona fasola, inne meksykańskie sosy lub dodatki
Przygotowanie:
- Puszkę jackfruita otwórz, a następnie z kawałków owocu usuń twardy środek, czyli ich serca. Resztę owoców rozdziel w palcach na mniejsze włókna.
- Posiekaj drobno czosnek oraz cebulę. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i podsmaż najpierw cebulę z czosnkiem, po czym wrzuć owoc jackfruita, oraz wszystkie przyprawy, w tym cukier. Podsmażaj przez 4-5 minut mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj passatę pomidorową, sos tabasco lub posiekane ostre papryczki. Wymieszaj i smaż jeszcze około 15 minut, do czasu kiedy sos się zredukuje a jackfruit będzie przypominał szarpane mięso pokryte sosem.
- Piekarnik rozgrzej do 210o C.
- Przygotuj tortille kukurydziane. Najlepsze do tego dania są te małe tortille, bo z tych dużych wyjdzie Ci bardziej burritos niż taquitos. 🙂 Jeśli Twoje tortille są dość kruche i mągą się połamać to zawiń je w wilgotny ręcznik bawełniany lub ręcznik papierowy, i wstaw na chwilę dosłownie minutę do rozgrzewającego się piekarnika. To spowoduje, że będą bardziej miękkie i łatwiej będzie z nimi pracować.
- Na środku każdej tortilli układaj porcję jackrtuita i zawijaj tortillę, układając w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układaj łączeniem do dołu, aby sie nie rozwinęły. Na koniec posmaruj wszystkie taquitos olejem lub oliwą, używając do tego pędzla kuchennego.
- Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200o C i piecz przez 15-20 minut. Taquitos powinny się zrumienić i stać się fantastycznie chrupiące.
- Gotowe taquitos podawaj z ulubionymi dodatkami. Idealne będą guacamole, ostre papryczki, fasola czy drobno pokrojone pomidory ze świeżą kolendrą.
SMACZNEGO!