Tym razem mam dla Was przepis na meksykańskie burrito z kurczakiem. Kurczak przygotowałam w sosie barbecue, co dodatkowo dodało ciekawego smaku daniu. Prosta i szybka obiadowo-kolacyjna potrawa.
Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na:
– tacos ze stekiem
– chilli con carne
– tacos z wieprzowiną
– przepis na guacamole
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
BURRITO Z BURCZAKIEM
Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– 1 cebula
– 1/2 papryki czerwonej lub innego koloru
– 5 łyżek sosu barbecue
– sól, pieprz, oliwa z oliwek
– 2-4 tortille pszenne
– sosy: salsa, guacamole
Przygotowanie:
To danie możecie przygotować wykorzystując gotowe sosy albo przygotować je wcześniej samemu.
Na moim blogu możecie znaleźć przepisy na: sos barbecue oraz guacamole.
Zacznijcie od przygotowania kurczaka. Pierś pokrójcie w niewielkie paseczki. Cebulę posiekajcie w piórka, a paprykę w paski też niedużej wielkości. Na oliwę wrzućcie doprawionego kurczaka. Obsmażcie ze wszystkich stron. Do prawie gotowego kurczaka, dodajcie cebulę i paprykę, smażcie ok 3-4 min. Na koniec dodajcie sos barbecue i wymieszajcie dokładnie, smażąc jeszcze kilka chwil.
Tortille lekko podgrzejcie za pomocą suchej patelni lub piekarnika. Dodajcie na każdą kurczaka z warzywami i zawińcie np w kopertę. Podawajcie z sosami takimi jak salsa, guacamole czy np kwaśna śmietana.
SMACZNEGO!






2 comments
czy ten zielony sos to guacamole ? jak go przygotować ? ponieważ klikając w odnośnik do guacamole pojawia się coś o innym wyglądzie niż ten sos
Tak to guacamole. Tyle że na zdjęciu z burito widać niestety gotową sklepową wersję, która i gorzej wygląda i smakuje. Zrób moje tradycyjne guacamole które jest w linku, jest mega różnica w smaku.