Ta ryba jest idealna. Ryba usmażona w cieście piwnym jest niesamowicie chrupiąca i prosta w przygotowaniu. Do niej przygotuj sos na bazie śmietany z dodatkiem sera feta. Sos jest słonawy i idealnie pasuje do ryby, a zestawienie chrupiącej panierki i sosu jest naprawdę wymarzone.
RYBA W CIEŚCIE Z SOSEM FETA
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki ryba:
- 400-500 g mintaja lub innej białej ryby morskiej
- 50 g mąki pszennej
- 150 ml zimnego jasnego piwa
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz i sok z cytryny
- olej do smażenia
Składniki sos:
- 200 g śmietany 18%
- 150 ml bulionu warzywnego lub białego wina
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100-150 g sera feta
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki do podania
Przygotowanie:
- Filety ryby pokrój na mniejsze kawałki, rybę dopraw solą i pieprzem, oraz skrop sokiem z cytryny.
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz bardzo zimnym piwem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany,
- Na patelni rozgrzej olej, powinno go być dość dużo, rybę bowiem smaży się dość krótko w głębszym oleju. Rybę maczaj w cieście z obu stron i od razu wrzucaj na dobrze rozgrzany olej. Smaż rybę na rumiany kolor.
- Po zdjęciu ryby z patelni układaj ją na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Panierka powinna być rumiana i bardzo chrupiąca. A w czasie smażenia ryby przygotuj sos.
- Posiekaj drobno czosnek. Na patelni podsmaż czosnek na oliwie z dodatkiem masła, wystarczy dosłownie minuta. Wtedy wlej bulion lub białe wino, dodaj śmietanę i ser pokruszony ser feta. Wszystko wymieszaj, aby składniki się połączyły i podgrzewaj kilka minut, aby feta się rozpuściła.
- Do przygotowanego sosu włóż chrupiące kawałki ryby, posyp świeżymi ziołami i podawaj.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Ryba w cieście z sosem feta
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
18 Review(s) Based on