Mousaka

Jeśli wybieracie się do Grecji lub na Cypr, musicie spróbować tego klasycznego dania. W każdym regionie podają je, choć forma podania bywa nieco inna. Mousaka zawsze jest jednak pyszna i przygotowana z tradycyjnych składników. Po powrocie z wakacji z pewnościa chętnie przygotujecie mousakę w domu, wymaga chwili czasu ale na prawdę warto!

Polecam Wam także inne przepisy:
sałatka z kaszą bulgur i łososiem
sałatka tabbouleh
sałatka cezar z kurczakiem
sałatka z grillowanym łososiem
łosoś z sosem whisky
makaron ze szpinakiem i łososiem

mousaka

Ilość porcji: 4-5
Przygotowanie: 2 h

Składniki:
– 1 kg bakłażanów
– 800 g ziemniaków
– 80 ml oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– sól, pieprz
– bułka tarta
Mięso:
– 750 g mielonej wołowiny
– pół cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 150 ml czerwonego wina
– 700 g pomidorów
– 1 liść laurowy
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– sól i pieprz
Beszamel:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– półtorej szklanki mleka
– 2 żółtka
– odrobina gałki muszkatołowej
– łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Zacznij od pokrojenia bakłażanów w centymetrowe plastry, obrania i pokrojenia ziemniaków. Połóż wszystkie plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokrop oliwą, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem i piecz przez 25-35 minut w temperaturze 200 st C. warzywa muszą być miękkie i przyrumienione ale nie spalone.
  2. W czasie pieczenia podsmaż wołowinę na odrobinie oliwy i po 4-5 minutach smażenia dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż krótko po czym dodaj pokrojone drobno pomidory i czerwone wino. Duś około 20 minut aż większość płynu odparuje. Dopraw solą i pieprzem
  3. W następnej kolejności przygotuj beszamel.  W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę, starannie połącz ją używając do tego trzepaczki i uważając aby się nie przypaliło. Dodaj szklankę mleka i podgrzewaj cały czas mieszając. W misce połącz 2 żółtka i pozostałe pół szklanki mleka, dodaj gałę muszkatołową i sok z cytryny. Kiedy podgrzewana masa zacznie gęstniej dodaj żółtka z mlekiem, nie przerywając mieszania. Podgrzej do zagotowania, zdejmij z kuchenki i odstaw do zgęstnienia.
  4. Formę do pieczenia wielkości 25 x 30 lub podobnej wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą.
  5. Na dnie ułóż połowę bakłażana i ziemniaków, a następnie połowę sosu mięsnego. Kolejne piętro to znowu bakłażan i ziemniaki oraz reszta sosu mięsnego. Na mięsie wyłóż cały przygotowany sos beszamelowy. Wstaw mousakę do piekarnika nagrzanego do 180 st i piecz przez 50 minut. Wierzch musi zrobić się złoto-brązowy. Pozostaw musakę na 20 minut do przestygnięcia, krój i podawaj.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Mousaka
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Łosoś teriyaki

To danie ma wyraźnie orientalny charakter ale jeśli tyko macie składniki jest naprawdę proste w przygotowaniu. A efekt jest lepszy...

Zamknij