Te genialne tacosy zrobisz w dosłownie kilka chwil na patelni. Wystarczy porcja mięsa mielonego, mniejsze placki tortilli, najlepiej takie zupełnie małe ale jeśli w sklepie znajdziesz takie o średnim rozmiarze, też będą super.
Porcją mięsa należy wylepić całą powierzchnię tortilli. Następnie doprawić i podsmażyć na patelni. Koniecznie obejrzyj video na dole przepisu, ono pokaże Ci jak to zrobić i jaki efekt masz uzyskać.
Zapraszam na inne przepisy typu fast food:
Kapsalon
Domowy kebab w bułce
Pita z falafelem i hummusem
Sałatka gyros
Sałatka kebab
Domowy kebab z kurczaka
Zapiekanki z pieczarkami
Najlepszy domowy cheeseburger
TACOS BIG MAC
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
SKŁADNIKI:
–3-5 małych tortilli
– 400 g mielonej wołowiny
– sol pieprz
– 6-10 plasterków żółtego sera (mozzarelli, goudy lub salami)
– 1-2 sałaty rzymskie
– kilka łyżek sosu do big maca z mojego przepisu
– korniszony pikantne lub ogórki konserwowe
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj najpierw sos z mojego przepisu. Pokrój też korniszony lub ogórki konserwowe na plasterki i pokrój, lub porwij sałatę rzymską.
- Tortille wylep dokładnie mięsem mielonym. Nakładaj na nie sporą porcję mięsa i dokładnie za pomocą dłoni lub łyżki dociśnij do placka, tak jak widać na filmie.
- Mięso posól i popieprz, a następnie smaż tortille na patelni z nieprzywierającym dnem. Należy położyć je mięsem do dołu i smażyć około 4-5 minut. Jak mięso będzie już usmażone, przewróć tortillę i na mięso połóż ser żółty. Przykryj pokrywką i smaż jeszcze 1-2 minuty, aby ser się rozpuścił.
- Przełóż tortille na talerze, posyp sałatą, dodaj korniszony i przygotowany sos. Podawaj od razu.
Smacznego!