Risotto mi kojarzy się z latem i wakacjami. Są jego wielbiciele i przeciwnicy, ja zakwalifikowała bym się do grupy gdzieś po środku. Lubię, lesz nie każde i nie zawsze. Przygotowując risotto pamiętajcie o specjalnym ryżu, dopiero wtedy macie gwarancję że się uda.
Przygotowanie:50 minut
Ilość porcji: 4-5 porcji
Składniki:
– 6-8 dowolnych części z kurczaka (podudzia, udka, korpusy)
– paczka ryżu do risotto
– 2 ząbki czosnku
– 2 papryczki chili
– szklanka pociętej fasolki szparagowej zielonej
– 10-15 suszonych pomidorów pokrojonych drobniej
– 2-2,5 l bulionu z kurczaka dobrej jakości
– sól, pieprz, świeże oregano
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Zacznijcie od przygpotowania dużej patelni lub specjalnego szerokiego garnka. Na oliwie podsmażcie kawałki z kurczaka, tak aby kurczak usmażony był z każdej strony. Następnie dodajcie drobno posiekany czosnek, papryczkę i ryż. Krótko podsmażcie a następie dodajcie ok 1,5 l bulionu.
Risotto wymaga odrobiny uwagi, należy mieszać je i w razie potrzeby dodawać płynu. Na koniec ma mieć lekko kleistą konsystencję. W połowie gotowania dodajcie fasolkę, a 5 min przed końcem suszone pomidory.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
1 comments
Ulubione danie mojego męża, polecam serdecznie 🙂