Wpisz i naciśnij Enter

Najlepszy przepis na ogórkową

Ulubiona zupa z dzieciństwa – jaka jest Wasza? Jak byłam mała nie znosiłam rosołu, pomidorowa uszła, a ulubioną zupą była właśnie chyba ogórkowa. Choć należałam raczej do niejadków ta z zup najbardziej kojarzy mi się z latami młodości. Teraz z mojej kuchni królują zupy kremy, bardziej wyszukane i nietypowe przepisy. Ale raz na jakiś czas mam ochotę na tradycję, tradycyjny najlepszy przepis na ogórkową, moją ogórkową 🙂

Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy:
– przepis na ogórki kiszone
kwaśnica

NAJLEPSZY PRZEPIS NA OGÓRKOWĄ

PRZYGOTOWANIE: 50 minut

SKŁADNIKI:
– 3 podudzia z kurczaka
– pęczek jarzyn do rosołu
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 10 ziaren czarnego pieprzu
– 2-3 listki laurowe
– 6-8 kiszonych ogórków, poleca Ci przepis na ogórki kiszone
– 2 łyżki masła
– 3 duże ziemniaki
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– 3-4 łyżki posiekanego koperku
– sól, pieprz

Zacznijcie od przygotowania rosołu. Do garnka włóżcie kurczaka i obrane jak do rosołu jarzyny, odkładając jedną marchewkę (lub połowę jeśli jest duża) na bok.  Całość zalejcie wodą tak aby przykrywała składniki, dodajcie ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach i liście laurowe, a na koniec po łyżeczce soli i pieprzu. Gotujcie, wybierając szumowiny z bulionu, aż do czasu kiedy kurczak i jarzyny będą ugotowane. Pod koniec spróbujcie wywaru i doprawcie go do smaku jeśli zajdzie potrzeba.

Z zupy wyjmijcie kurczaka (podzielcie go na części które na koniec dodacie do zupy) i jarzyny, a następnie za pomocą durszlaka przelejcie go do innego naczynia aby odcedzić przyprawy. Do ciepłego bulionu dodać ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę o boku ok 1 cm. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki i marchewkę na tarce. Ja wolę ścierać je na tarce z małymi oczkami, ale jeśli wolicie większe kawałki nic nie stoi na przeszkodzie abyście wykorzystali część z większymi. Tak przygotowane ogórki i marchewkę wrzućcie na patelnię z rozgrzanym masłem. Duście ok 5-8 minut. Ogórki dodajcie do zupy dopiero kiedy ziemniaki będą ugotowane. Jeśli zupa w tym momencie jest za mało kwaśna możecie dodać kilka łyżek soku z kwaszonych ogórków.

Na koniec zabielam zupę śmietaną. Pamiętajcie aby zahartować śmietanę przed  jej dodaniem go gorącego. Aby to zrobić do miseczki ze śmietaną dodać 2-3 łyżki ciepłej zupy, wymieszać a po połączeniu składników ponownie podać 2-3 łyżki zupy. Chodzi o to aby śmietana stała się ciepła. Tak przygotowaną śmietanę wlać do garnka z zupą który powinien stać już na nieco zmniejszonym ogniu/palniku. Całość wymieszać, dodać kurczaka, koperek i zupa gotowa 🙂

Smacznego!

zupaogorkowa4a

zupaogorkowa1a

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Najlepszy przepis na ogórkową
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 comments

  1. Ja jako dziecko uwielbiałam krupnik, taki gęsty i mocny zabielony! Mmm 🙂

    1. Ja krupnik lubię teraz ale jako dziecko nie byłam jego fajknką. Mam trochę wrażenie że lubimy też to co nasi rodzice, to co się często jadało.

  2. Mi też ogórkowa kojarzy się z czasami dzieciństwa, tak jak pomidorówka. Robię dość podobnie choć nie ucierałam nigdy ogórków na małych oczkach tarki, muszę spróbować.

    1. Spróbuj koniecznie. Ja lubię niewyczuwalne kawałki ogórka w zupie, ale to na pewno kwestia gustu 🙂

  3. Boska! Dzisiaj będę ją robił drugi raz. Moja babcia robiła taką samą. Jak spróbowałem pierwszą łyżkę to powróciły cudowne smaki dzieciństwa. Moja żoneczka też jest oczarowana. Dziękuję za ten przepis 🙂

    1. bardzo proszę 🙂

  4. Do Slawka..Twoja zona to ma szczescie. Moja druga polowa to nawet wode przypali..poprostu nie potrafi nic ugotowac:( Zupe ugotuje jutro..uwielbiam wszystko gdzie mozna dodac koperek. Pozd. ze slonecznej Florydy