Wpisz i naciśnij Enter

Krewetki pikantne z choriso

Dania wyraziste i lekko pikantne to moje ulubione. I właściwie wszystko jedno czy królem jest mięso czy owoce morza. Oczywiście uwielbiam krewetki i często poluję na nie w sklepach. A później przygotowuje takie oto dania 🙂

Polecam także inne moje przepisy na owoce morza:
krewetki w sosie pomidorowym z wódką
– makaron z krewetkami
– krewetki w winie
– tajską zupę z krewetkami
– zupa rybna z krewetkami
– ravioli z krewetkami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– 400-500 g krewetek (średnie lub duże)
– 20 dag kiełbasy choriso
– 2 łyżki posiekanych drobniej papryczek jalapenio lub 1 chili
– 1 puszka pomidorów krojonych lub 2 świeże pomidory
– pół szklanki białego wina
– 1-2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
– odrobina oliwy

Przygotowanie:

Na oliwie krótko podsmażamy czosnek i papryczkę. Dodajemy krewetki, choriso, pomidory i wino. Dusimy bez przykrycia, aby sos mógł odparować. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.
Sposób podania: polecam podawanie z bagietką lub włoskim chlebem focaccia. Wg mnie to najlepszy sposób podania umożliwiający maczanie pieczywa w pysznym sosie.
SMACZNEGO!

krewetkizchorizo3

 

krewetkizchorizo1

krewetkizchorizo4

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Krewetki pikantne z choriso
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *