Najbardziej podstawowy pszenny chleb możecie upiec sami w domu, chleb na drożdżach przygotowuje się bardzo prosto. Dziś mam dla Was właśnie taki podstawowy przepis, na przygotowanie tego chleba potrzebujecie 2 h czasu oraz chwilę na wystudzenie. Mój chleb upiekłam w kamionkowym garnku, jednak na końcu przepisu napiszę Wam jak zmodyfikować czas przygotowania i poszczególne etapy aby chleb udał się w tradycyjnej podłużnej formie do ciasta.
Zajrzyj też do:
– chleb z garnka
– bagietki
– kajzerki
–chleb pszenny na zakwasie
– chlebek z pesto
Przygotowanie: ok 2 h, oraz czas studzenia
Ilość porcji: 1 chleb ok 1 kg
SKŁADNIKI:
– 600 g mąki pszennej typu 650 + odrobinę do podsypania i oprószenia bochenka
– 370 g wody
– 25 g świeżych drożdży (albo 2 łyżeczki drożdży w proszku)
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Drożdże wymieszajcie z ok 100g wody aby stworzyły jednolitą „ciecz” 🙂 Do sporej miski wsypcie mąkę, dodajcie resztę wody, sól, cukier i mieszaninę z drożdżami. Do wymieszania ciasta możecie użyć miksera i końcówek spiralnych, idealnych właśnie do łączenia takich składników. Składniki powinny stworzyć jednolite ciasto.
Czas na przykrycie miski ściereczką i macie 1h na wyrośnięcie 🙂
Jeśli pieczecie w KAMIONKOWYM NACZYNIU
Formę wysmarujcie tłuszczem (masło, olej) a jeśli foremka jest nowa to dodatkowo posypcie płatkami owsianymi lub mąką. Wyrośnięte ciasto przełóżcie do foremki, a całość wstawcie do wody tak aby woda była do 3/4 wysokości formy. Ja wstawiam foremkę porostu do zlewu, napuszczając do zlewu ciepłej wody. Zostawcie formę na ok 30-35 minut.
Chleb wstawcie do zimnego piekarnika, w momencie wstawiania ustawcie temperaturę na 190 st. Pieczcie przez 1 h 15 min bez przykrycia. Po upieczeniu wyjmijcie chleb z piekarnika i zostawcie go w formie jeszcze na ok 15 min. Po tym czasie wyjmijcie chleb i zostawcie jeszcze chwilę do ostygnięcia.
Jeśli pieczecie w TRADYCYJNEJ BLASZANEJ BLASZCE
Formę wysmarujcie tłuszczem. Dodajcie do niej ciasto tak aby zajmowało nie więcej niż 60% wysokości (najlepsza będzie do tego forma tzw „keksówka”), przykryjcie ściereczką i odstawcie na ok 1h. Po tym czasie włóżcie chleb do piekarnika nagrzanego do 190 st i pieczcie ok 1h.
SMACZNEGO!
Zajrzyj też do:
– kanapka z camembert i żurawiną
– Chlebek nadziewany fetą