Pewnego dnia zobaczyłam post na FB u Tomka z bloga Magiczny Składnik, mówiący o tym że za kilka dni odbędą się w Warszawie owadzie warsztaty kulinarne. Krótka chwila i zastanowienie jakie mam plany na najbliższą niedzielę. Pomyślałam sobie że muszę tam być i spróbować, skoro w Azji to jedzą i żyją.. Jedzenie owadów mnie nie odstrasza, przecież nie zjadam ich kiedy się ruszają. Owady są odpowiednio hodowane a następnie przygotowane podczas obróbki cieplnej. A więc ostatniej niedzieli gotowałam i spożywałam świerszcze, szarańczę, mączniki i drewnojady.
Wielkie dzięki dla organizatorów: Słodkokwaśna.pl i Fabryka Owadów. Zdobyłam dzięki wam sporo podstawowej wiedzy nie tylko na temat przygotowania kulinarnego robali, ale także sposobu hodowli i wartości odżywczych. A więc jeśli drogi czytelniku takie wrażenia kulinarne nie są Ci straszne, zaglądaj do Słodkokwaśna.pl już we wrześniu, zapowiadają bowiem powtórkę warsztatów.
Jeśli potrzebujecie przepisów na poniższe dania napiszcie w komentarzu a podrzucę. Tym razem zamiast przepisów mam dla Was obszerną fotorelację z warsztatów i procesu przygotowania naszych potraw. Przyznam że wszystkie poniższe smakowały super!
MĄCZNIKI STIR FRY Z LIŚĆMI KAFIRU I BAZYLIĄ TAJSKĄ
Fantastyczne i aromatyczne danie, naprawdę. Dodaliśmy do niego moje ulubione chilli, liście kafiru i tajską bazylię.
DREWNOJADY NA SŁODKO Z CYNAMONEM I CUKREM TRZCINOWYM
To danie na podwieczorek. Pyszne chrupiące drewnojady mają mocny aromat cynamonu. Idealnie nadają się do pochrupania przed telewizorem.
SZARAŃCZA W TEMPURZE
Szarańcza to największy z owadów jakie przyrządzaliśmy. Wymagała dodatkowe obróbki w postaci ucięcia skrzydełek. Pyszna tempura i pikantny sos – całość wyszła super.
ŚWIERSZCZ W CIEŚCIE KOKOSOWYM
Jak zerkniecie na ostatnie zdjęcie powiecie, że wygląda jak kurczak w cieście kokosowym. W takim samym cieście utopiliśmy świerszcze i usmażyliśmy w głębokim oleju w woku.
8 comments
Bardzo fajna relacja!
Dzieki za wizyte na warsztatach
Fajnie!
Bleeee oj to nie dla mnie. Nie odważyła bym się na zjedzenie tego. Podziwiam
Faktycznie większość z nas nie ma odwagi na takie kulinarne dziwactwa. Ale jeśli raz przezwyciężysz strach przed nieznanym to możesz odkryć ciekawe smaki 🙂
Moge prosic przepis na swoerszcze w ciescie kokosowym?
Agnieszka wpadnij do Marcina na bloga http://slodkokwasna.pl/. Jeśli nie znajdziesz przepisu na blogu zapytaj na FB lub mailem, to jego autorskie przepisy 🙂
ciekawe jak to smakuje ? próbował ktoś ?
Karolino wszystkiego próbowałam co przygotowałam podczas warsztatów. Smak w dużej mierze zależy od dodatków i przypraw ktorych użyjez do przygotowania potrawy, tak jak z każdym mięsem czy rybą.