Wpisz i naciśnij Enter

Jedzenie owadów

Pewnego dnia zobaczyłam post na FB u Tomka z bloga Magiczny Składnik, mówiący o tym że za kilka dni odbędą się w Warszawie owadzie warsztaty kulinarne. Krótka chwila i zastanowienie jakie mam plany na najbliższą niedzielę. Pomyślałam sobie że muszę tam być i spróbować, skoro w Azji to jedzą i żyją.. Jedzenie owadów mnie nie odstrasza, przecież nie zjadam ich kiedy się ruszają. Owady są odpowiednio hodowane a następnie przygotowane podczas obróbki cieplnej. A więc ostatniej niedzieli gotowałam i spożywałam świerszcze, szarańczę, mączniki i drewnojady.

Wielkie dzięki dla organizatorów: Słodkokwaśna.pl i Fabryka Owadów. Zdobyłam dzięki wam sporo podstawowej wiedzy nie tylko na temat przygotowania kulinarnego robali, ale także sposobu hodowli i wartości odżywczych. A więc jeśli drogi czytelniku takie wrażenia kulinarne nie są Ci straszne, zaglądaj do Słodkokwaśna.pl już we wrześniu, zapowiadają bowiem powtórkę warsztatów.

Jeśli potrzebujecie przepisów na poniższe dania napiszcie w komentarzu a podrzucę. Tym razem zamiast przepisów mam dla Was obszerną fotorelację z warsztatów i procesu przygotowania naszych potraw. Przyznam że wszystkie poniższe smakowały super!

MĄCZNIKI STIR FRY Z LIŚĆMI KAFIRU I BAZYLIĄ TAJSKĄ

Fantastyczne i aromatyczne danie, naprawdę. Dodaliśmy do niego moje ulubione chilli, liście kafiru i tajską bazylię.

 

owadziauczta12a

DREWNOJADY NA SŁODKO Z CYNAMONEM I CUKREM TRZCINOWYM

To danie na podwieczorek. Pyszne chrupiące drewnojady mają mocny aromat cynamonu. Idealnie nadają się do pochrupania przed telewizorem.

owadziauczta5

owadziauczta17a

owadziauczta15a

SZARAŃCZA W TEMPURZE

Szarańcza to największy z owadów jakie przyrządzaliśmy. Wymagała dodatkowe obróbki w postaci ucięcia skrzydełek. Pyszna tempura i pikantny sos – całość wyszła super.

owadziauczta8a

owadziauczta7a

owadziauczta14a

ŚWIERSZCZ W CIEŚCIE KOKOSOWYM

Jak zerkniecie na ostatnie zdjęcie powiecie, że wygląda jak kurczak w cieście kokosowym. W takim samym cieście utopiliśmy świerszcze i usmażyliśmy w głębokim oleju w woku.

owadziauczta9a

owadziauczta19a

owadziauczta4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 comments

  1. Bardzo fajna relacja!
    Dzieki za wizyte na warsztatach

  2. Fajnie!

  3. Bleeee oj to nie dla mnie. Nie odważyła bym się na zjedzenie tego. Podziwiam

    1. Faktycznie większość z nas nie ma odwagi na takie kulinarne dziwactwa. Ale jeśli raz przezwyciężysz strach przed nieznanym to możesz odkryć ciekawe smaki 🙂

  4. Moge prosic przepis na swoerszcze w ciescie kokosowym?

    1. Agnieszka wpadnij do Marcina na bloga http://slodkokwasna.pl/. Jeśli nie znajdziesz przepisu na blogu zapytaj na FB lub mailem, to jego autorskie przepisy 🙂

  5. ciekawe jak to smakuje ? próbował ktoś ?

    1. Karolino wszystkiego próbowałam co przygotowałam podczas warsztatów. Smak w dużej mierze zależy od dodatków i przypraw ktorych użyjez do przygotowania potrawy, tak jak z każdym mięsem czy rybą.