Gnocchi wykorzystane w tym przepisie zrobiłam samodzielnie według tego przepisu na gnocchi. Możecie jednak użyć wersji gotowej ze sklepu, danie będzie również smaczne. Zaletą tych kluseczek jest to że przygotowuje się je szybko z dowolnym sosem, a ich rowki dodatkowo chłoną to co do nich dodamy.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
GNOCCHI Z POMIDORKAMI
PRZYGOTOWANIE: 10 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 10-12 pomidorków koktajlowych, mogą być różnokolorowe
– pół kostki masła
– 10-15 plasterków ostrej kiełbasy – typu chorizo lub węgierskiej
– łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
PRZYGOTOWANIE:
Sposób przygotowania dania zależy od tego jakiej formy gnocchi użyjecie. Jeśli robicie je sami na świeżo wystarczy po ugotowaniu zalać je sosem powstałym z tego przepisu. Jeśli używacie gotowych z paczki, wrzućcie je do sosu zaraz po dodaniu pomidorków.
Na patelnię dodajcie masło, całość przygotowujcie na średnim ogniu aby masło się nie spaliło. Następnie do masła dodajcie pomidorki i przyciśnijcie je na patelni aby popękały. Z uwagi na to ze maso jest już gorące do przygniatania pomidorków użyjcie raczej szpatułki lub praski do ziemniaków niż dłoni. Jeśli używacie gotowych sklepowych gnocchi możecie dodać je teraz. Jeśli nie po 2 minutach do sosu dodajcie kiełbasę pokrojoną w plasterki i posiekany rozmaryn. Przesmażcie jeszcze tylko 1-2 minuty i polejcie sosem wasze gnocchi.
Smacznego!
2 comments
Podziwiam ogromnie własnoręcznie zrobione gnocchi 🙂
naprawdę nie jest trudno je zrobić a satysfakcja podczas jedzenia ogromna 🙂