Ten oryginalny przepis pochodzi z południa Francji. Zupa zachwyca swoim smakiem i mnogością owoców morza i ryb. Możecie dość dowolnie zmodyfikować skład ryb i owoców morza, w oparciu o własne preferencje czy dostępność w sklepie. Dla mnie podstawą są krewetki i dobra ryba np dorsz.
Polecane przepisy z owocami morza:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– małże w białym winie
– spaghetti z krewetkami
– kalmary ze szpinakiem
– krewetki w sosie pomidorowym z wódką
– krewetki w białym winie
– przepis na ośmiornicę
– kalmary w czosnku
ZUPA RYBNA Z OWOCAMI MORZA
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
SKŁADNIKI:
– 250 g filetów z ryby najlepiej morskiej (dorsz, łosoś, inne)
– 10-12 krewetek z obranych całkowicie lub z pozostawionymi ogonkami
– 250 g małży
– 500 ml wywaru z ryb lub owoców morza (można ugotować go na resztkach ryb)
– 3 gwiazdki anyżu
– szczypta szafranu
– 2 liście laurowe
– 1 puszka krojonych pomidorów wraz z sosem
– połowa cebuli
– 2-3 ząbki czosnku
– pół łyżeczki płatków chilli (suszone chilli)
– 1 łyżka oliwy
– 2 łyżki posiekanego koperku
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie zupy zacznijcie od posiekania cebuli i czosnku – cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlejcie oliwę, dorzućcie szafran, cebulę i czosnek. Duście tylko do momentu kiedy cebula i czosnek się zeszklą. Dodajcie puszkę pomidorów, gorący wywar lub bulion (jeśli nie macie na czym ugotować wywaru rybnego, możecie zastąpić go dobrej jakości bulionem jarzynowym). Wrzućcie pozostałe przyprawy – anyż, liście laurowe i chilli. Zagotujcie i doprawcie do smaku solą i pieprzem. .
Przygotujcie rybę i owoce morza. Krewetki oczyśćcie i obierzcie z pancerzy. Małże wyczyśćcie i jeśli są wstępnie ugotowane (możecie w sklepach kupić wersję już wstępnie gotowaną lub małże surowe) usuńcie zamknięte – jeśli dodajecie małże surowe musicie zrobić analogicznie czyli usunąć małże otwarte. Filet ryby pokrójcie w grubszą kostkę. Do zupy dodajcie rybę i owoce morza. oraz koperek. Zamieszajcie delikatnie i przykryjcie garnek pokrywką na 4-5 minut gotując zupę na średnim ogniu. Zupa jest gotowa, nałóżcie ją delikatnie do misek i podawajcie z dodatkiem bagietki.
SMACZNEGO!
4 comments
Mega mega mega !!!! Nieco zmodyfikowany z braku skladnikow przepis i wyszla najlepsza zupa rybna jaka jadlem.
Dziekuje za przepis. Trzymam kciuki za kolejne.
Też ją uwielbiamy, jest faktycznie bardzo dobra. No i co najważniejsze prosta w przygotowaniu 🙂
Dzis bede robic pierwszy raz zupe z twojego przepisu -jako glowne danie wigilijne. Przepis jest prosty wiec na pewno wyjdzie pyszna!Podpowiem tylko, ze w Hiszpanii wywar z owocow morza robi sie przez gotowanie glow i pancerzy krewetek (tych duzych)przez kilka minut,nastepnie zblendowanie tego wszystkiego. Po 2 krotnym przecedzeniu przez sitko powstaje koncentrat smaku,ktory dodatkowo nadaje czerwonawy kolor. Wesolych Swiat!
Przepis rewelacja. Tego właśnie szukałem! Jak robiłem go pierwszy raz to przekombinowałem z gotowaniem pancerzy krewetek, blendowaniem ich etc. Nie warto, wywar z resztek ryb w zupełności wystarcza. Mniam, pycha. Dziękuję za zamieszenie go na stronie 🙂