Wpisz i naciśnij Enter

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe zdecydowanie polecam wszystkim wielbicielom wypieków. Ciasto ma dość ciekawą konsystencję po upieczeniu, wyczuwalne są w nim bowiem kawałki migdałów lub orzechów czy bakalii które dodacie do jego przygotowania. Aby ciasto nie było suche przełóżcie je pysznym kremem na bazie serka mascarpone.

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM

PRZYGOTOWANIE: 1h 15 minut

SKŁADNIKI:
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 200 ml oleju roślinnego
– 300 g startej na drobnej tarce marchewki
– 250 g siekanych migdałów lub innych bakalii
– 2,5 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– ew skórka starta z pomarańczy
– 300 ml śmietanki kremówki do ubijania 30-36%
– 250 g sera mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru + 2 łyżki do posypania ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Jaja wbijcie do miski, dodajcie cukier i miksujcie na jasną puszystą masę. Zmniejszcie nieco obroty miksera i wlejcie olej bardzo powoli, cały czas ubijając masę. Do tak przygotowanej masy dodać marchewkę, migdały, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i ew odrobinę skórki cytrynowej. Połączcie wszystko za pomocą łyżki, masa powinna stać się gęsta. Tak przygotowane ciasto włóżcie do prostokątnej blachy (u mnie 32×25 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczcie ciasto przez 50 minut w temperaturze 160 st C.

Po wyjęciu z piekarnika wystudźcie ciasto. W międzyczasie z śmietanki i mascarpone ubijcie krem. Najpierw należy ubić śmietankę a do ubitej dodać cukier i mascarpone. Krótko zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowany krem wykorzystać do przełożenia ciasta – wyjmijcie ciasto na deskę, przekrójcie na dwie części i wyłóżcie na jedną z części krem. Krem przykryjcie drugą częścią a całość posypcie cukrem pudrem. Ciasto schłódźcie w lodówce przed podaniem.

SMACZNEGO!

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
ciasto marchewkowe z kremem
Data publikacji:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 comments

  1. Obok szarlotki, to najbardziej jesienne ciasto:)

    1. To prawda 🙂

  2. Mmm, cudownie jesienne ciasto 🙂 Uwielbiam!

  3. Uwielbiam ciasto marchewkowe i mogłabym takie jeść bez opamiętania 😀

  4. […] marchewkowe z kremem (nietylkopasta.pl) – kto nie lubi ciasta marchewkowego?! ciężko mu się oprzeć już na pewno jeżeli […]