Uwielbiam galette za ten rustykalny wygląd tarty, genialny smak i prostotę przygotowania. Dotychczas na blogu pokazywałam Wam tylko wersję słodką na tartę z jabłkami, którą właściwie możecie zrobić z dowolnymi owocami. Przyszła więc pora na wersję słoną, idealną na kolację :))
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 1 h 15 minut
Składniki:
– 150 g mąki pełnoziarnistej (orkiszowej, pszennej lub dowolnej)
– pół łyżeczki soli
– 100 g zimnego masła
– 1 małe jajko lub połowa dużego
-8-10 pomidorków koktajlowych
– ok 2 łyżek sera feta
– ew 2-3 plasterki szynki parmeńskiej lub podobnej
– rukola i oliwa z oliwek do podania
Przygotowanie:
Z mąki, soli, masła i jajka zagniećcie ciasto i wstawcie je na ok 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkujcie ciasto tak aby uzyskać okrągły kształt. brzegi możecie wyrównać obcinając je nożem. Tartę połóżcie na papierze do pieczenia a ten na blasze. Na środek wyłóżcie dodatki: pomidorki, szynkę parmeńską i fetę. Brzegi zawińcie do środka lekko zakładając ciasto co jakiś czas na siebie. tak przygotowaną tartę pieczcie przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. Tartę podajcie z rukolą i pokropiona odrobiną oliwy z oliwek.
SMACZNEGO!