Ci z Was którzy stale śledzą mojego bloga i Instagrama wiedzą, że zanim przepis pojawi się na blogu, pokazuję Wam już zdjęcie potrawy na IG. Tak było i tym razem. Ot kolejna pyszna sałatka na kolację którą zrobiłam. Ku mojemu zdziwieniu, wiele osób komentowało, że rzodkiewek w ciepłej postaci nie próbowało nigdy jeszcze i musi koniecznie je zrobić.
Serdecznie polecam, przede wszystkim dlatego, że rzodkiewka w tej wersji rzodkiewką nie smakuje. Jest pyszna inaczej 🙂 Do sałatki dołożyłam kilka ciekawych akcentów, a i sposób przygotowania rzodkiewek jest ciekawy. Czekam na Wasze wrażenia w komentarzach, jak spróbujecie zrobić to danie.
Polecane przepisy:
– sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak
– sałatka gyros
– sałatka grecka
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– sałatka z arbuza
– sałatka z ziemniakami z łososiem
– sałatka z jeżynami
– Pstrąg pieczony w sosie maślanym
SAŁATKA Z DUSZONĄ RZODKIEWKĄ
Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– 8-10 rzodkiewek
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1 łyżeczka miodu
– 50 g wędzonego pstrąga
– sałaty: proponuję szpinak i rukolę, ale możecie użyć dowolnych sałat.
Rzodkiewki umyjcie, odetnijcie listki i przekrójcie wzdłuż na pół. Na patelni rozpuśćcie masło i wrzućcie na masło bardzo drobno posiekany ząbek czosnku. Smażcie go dosłownie minutę i włóżcie na patelnię rzodkiewki, przekrojoną stroną do dołu. Na średnim ogniu duście je ok 8-10 minut. Powinny stać się ciepłe i lekko zmięknąć. Do rzodkiewek wlejcie ocet i miód i wymieszajcie całość. Zdejmijcie patelnię z palnika.
Na talerzu ułóżcie sałaty, dodajcie pstrąga wędzonego i rzodkiewki wraz z całym powstałym sosem. Podawajcie od razu 🙂
SMACZNEGO!
2 comments
Dołączam swój głos do grona nieoświeconych, którzy rzodkiewki na ciepło nigdy przyrządzać nie próbowali…i, jakże by inaczej- deklaruję że na pewno teraz spróbuję!:)
To jak najszybciej próbuj i czekam na info jak smakowało 🙂