Zawsze powtarzam że pieczenie nie jest moją domeną, to zdecydowanie najrzadziej robię w kuchni. Nie dlatego że nie lubię ciast. Chętnie je jem, ale p upieczeniu ciasta zjadam zwykle 1 kawałek. Dlatego pieczenie ogranicza się głównie do świąt i okazji typu urodziny.
Z tortami miałam różne przygody, zwykle związane z nieudanym rzadkim kremem lub nie do końca udaną dekoracją. Dlatego teraz stawiam na prostotę, dobre przepisy na biszkopt i sprawdzone na krem. Jeśli tak jak ja nie jesteście mistrzem cukiernictwa, możecie wykonać podobną dekorację złożoną z kremów w dwóch kolorach. Chwila zabawy i gotowe, a efekt zadowalający.
Polecam Wam także przepisy:
– tort piernikowy
– tort z nutellą i truskawkami
– tort bezowy z malinami
– tęczowy tort
– tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami
Przygotowanie: 2 h
Przygotowanie: 2 h 30 minut
Składniki biszkopt:
– 7 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 płaska łyżeczka czerwonego barwika
Składniki pozostałe warstwy:
– 400-450 g dżemu wiśniowego
– 1/3 szklanki herbaty owocowej
– 1/3 szklanki rumu
– 400 g mascarpone
– 400 g śmietany 36%
– 3 czubate łyżki cukru pudru
– pół łyżeczki barwnika (jeśli użyjecie czerwonego wyjdzie Wam kolor różowy jak na zdjęciu, możecie też wybrać inny kolor)
Zacznijcie od przygotowania jajek. Żółtka oddzielcie od białek i za pomocą miksera zacznijcie od ubijania białek. Należy ubijać je aż zaczną robić się sztywne, wtedy nieco zmniejszyć tempo ubijania i dodawać cukier po łyżce cały czas miksując. Ubić pianę do momentu kiedy będzie sztywna i połyskująca. To czas kiedy do ubitej piany należy dodać żółtka – po jednym, miksując na mniejszych obrotach. Na koniec wymieszajcie obie mąki i barwnik, i dodawajcie mąki porcjami do jajek (podzielcie na 3-4 porcje) krótko miksując po każdym dosypaniu. Masy nie można długo ubijać, wystarczy połączyć składniki aby nie było grudek.
Okrągłą blachę tortową (24-25 cm) wyłóżcie od spodu papierem do pieczenia i wylejcie ciasto. Wstawcie piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st C na 45-50 minut, sprawdzając jednak za pomocą patyczka czy ciasto w środku się dopiekło. Ciasto wyjmijcie i wystudźcie zanim zostanie pokrojone.
Są dwie szkoły – możecie wyjąc ciasto dopiero po wystudzeniu i za pomocą noża ściąć ewentualne wybrzuszenie z góry które nie będzie dobrze wyglądać na torcie. Możecie także w połowie studzenie odwrócić blaszkę do góry nogami, dzięki czemu ciasto powinno się „wyprostować”.
To czas na przygotowanie kremu. Do śmietany dodajcie cukier i miksujcie aż śmietana ubije się (ok 10 minut). Do śmietany dodajcie serek mascarpone i miksujcie jeszcze chwilę na mniejszych obrotach.
Po wystudzeniu czas na krojenie blatów. Za pomocą długiego i ostrego noża najpierw odciąć jeden blat w wysokości 1/3: 2/3, a następnie resztę ciasta przepołowić i zrobić kolejne dwa blaty. Przestudzoną herbatę owocową zmieszać z rumem. Na paterze położyć pierwszy blat i nasączyć go 1/3 herbaty. Na blat wyłożyć połowę dżemu wiśniowego a następnie przykryć warstwą kremu śmietanowego. Na krem nałożyć drugi blat i czynności powtórzyć: nasączanie herbatą, dżem i krem. Położyć trzecią warstwę i nasączyć go herbatą z rumem. Na górę tortu nałożyć warstwę kremu śmietanowego, dodać go także na bokach tortu na około połowę wysokości od góry. Jeśli chcecie wykonać dwukolorowy brzeg, czas na barwienie kremu. Odłóżcie ok 2 łyżek białego kremu a do reszty dodajcie barwnik i wymieszajcie łyżką aby krem miał jednolity kolor. Tak przygotowany krem najadajcie na boki tortu od dołu do góry, mniej więcej do 2/3 wysokości. Czas na wykończenie i zmieszanie kolorów. Możecie się teraz poczuć jak malarz, mając do dyspozycji dwa kolory kremu postarajcie się połączyć go w przechodzące na siebie kolory.
Tak przygotowany tort schłódźcie w lodówce. Ja staram się przygotować tort dzień wcześniej, aby następnego dnia był zwarty i pyszny. SMACZNEGO