Wpisz i naciśnij Enter

Tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami

Macie urodziny w najbliższym czasie? A może spodziewacie się w weekend gości? Ta propozycja jest świetna na każdą okazję. Prosty w wykonaniu i niezwykle pyszny tort bezowy z owocami. Ja zaproponowałam wersję z truskawkami.

Polecam Wam także przepisy:
– tort wiśniowy
– tort bezowy z malinami
– tęczowy tort
– tort z nutellą i truskawkami

Przygotowanie: ok 3h

Składniki bezy:

– 6 białek
– 250 g cukru pudru
– szczypta soli
– łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
– 1 łyżeczka octu (proponuję balsamiczny)
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki krem:

– 250 g mascarpone
– 250 ml kremówki
– 3-4 łyżki cukru pudru

Ubijcie białka z solą. Dodajcie powoli cukier puder cały czas mieszając. Jak piana będzie już sztywna, dodać cytrynę, mąkę i ocet.
Masa starczy na 2 blaty po około 25 cm średnicy. Należy je piec na papierze, w temperaturze 140 st przez około 1h. Po pieczeniu należy uchylić drzwi i zostawić blaty do wyschnięcia na ok 2h. Można też zrobić blaty dnia poprzedniego, tak jak ja 🙂

Ubijcie kremówkę z cukrem. Jak zrobi się sztywna dodawajcie porcjami mascarpone. Nie miksujcie zbyt długo, może się bowiem krem zważyć.

Krem wyłożyć na jeden z blatów (proponuję zostawić ładniejszy na górę – bardziej pozawijany i ozdobny). Na krem połóżcie truskawki lub inne owoce które lubicie. Dla zrównoważenia smaku mogą być to owoce kwaśne np porzeczki.

Drugi blat położyć na krem. Zostawić niewielką ilość kremu który położycie na środek. Będzie świetnie trzymał owoce na górze. Przyozdóbcie owocami.

bezatruskawkowa1

bezatruskawkowa2

Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki 
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 comments

  1. To ciasto chciałam zrobić od zawsze-mam na nie cudowny przepis ale nie mam takiej patery 😉 Wygląda niesamowicie zachęcająco 😉

  2. Moje dzieci uwialbiają ciasta bezowe a kupiłam maskarpone w Lidlu więc mogę się zabrać do pieczenia.

  3. Ale pyszności tu proponujesz! Czy zdradziłaś mi już swoje kosmetyczne marzenie? Jeśli nie to czym prędzej zapraszam! Marzysz o cieniu z MAC’a lub o szmince Chanel? Realizuję Wasze „wish” listy! http://blonde-shopaholic.blogspot.co.uk/2012/04/realizuje-wasze-wish-listy-koncert.html

  4. Uwielbiam torty bezowe. Zazwyczaj robię z bitą śmietaną. Dodatek mascarpone jest bardzo ciekawy. I nie trzeba dodawać zagęstnika!
    Zapraszam do akcji Mazowsze kulinarnie.
    Pozdrawiam.

  5. Ależ to pysznie wygląda mniam 🙂

  6. Uwielbiam beze od dziecinstwa. Taki praktyczny i smaczny deser