Tym razem dla mnie nowość – danie wegetariańskie. Bardzo lubię warzywa i często zdarza mi się bazować w daniach tylko dla nich. Burgery przygotowywałam jednak dotychczas w ich tradycyjnej formie. Aż pewnego dnia zawitały do mnie produkty z serii BeVege. Na pierwszy ogień poszło mielone z grochu i przygotowałam pyszne burgery w pikantnej odsłonie. Opakowanie starczy Wam na dwa spore kotlety do burgerów. Mielone jest pewną bazą, wystarczy je doprawić zgodnie z własnymi upodobaniami i usmażyć lub zgrillować.
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 1 opakowanie mielonego BeVege
– 2 bułki
– 1 pomidor
– pół cebuli
– garść kiełków rzodkiewki
– 2 łyżki musztardy sarepskiej
– 1 łyżeczka chilli
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– szczypta soli i pieprzu
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Do mielonego wsypać przyprawy – chilli, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Całość ugnieść rękami i uformować dwa zwarte kotleciki o wielkości bułki. Kotleciki usmażcie na oleju przez kilka minut z każdej strony, aż się pięknie zezłocą.
Bułkę przekrójcie, dolną część posmarujcie połową musztardy. Połóżcie kiełki, kotlet, plastry pomidora i cebuli i resztę musztardy oraz drugą część bułki. Podawajcie.
SMACZNEGO!