Wpisz i naciśnij Enter

Szybki pasztet do smarowania – pate z kurzych wątróbek

Jeśli należycie do grona osób którzy chętnie sięgają po wątróbkę, mam dla Was propozycje jej innego wykorzystania. Już w 15 minut jesteście w stanie przygotować pyszny pasztet, idealny do smarowania na kanapki. Konsystencja nieco przypomina pasztetową, ale skład jest o niebo lepszy niż większości propozycji znalezionych w sklepach spożywczych.

Polecam Wam także inne przepisy:
przepis na pasztet
pasta z kurczaka
pasta z wędzonego kurczaka
–  pasta z wędzonych szprotek 
pasta z łososia wędzonego

Przygotowanie: 15 minut

Składniki:
– 35-40 g  wątróbki kurzej
– 4 łyżki masła + 4 łyżki do ewentualnego zabezpieczenia pasztetu po włożeniu do słoiczka
– 1 ząbek czosnku
– połowa cebuli
– sól, pieprz
– nieco świeżego tymianku
– 2 łyżki whisky – opcjonalnie

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzejcie masło. Dodajcie wątróbki, posiekany ząbek czosnku, okrojoną cebulę. Cebula i czosnek nie muszą być pokrojone idealnie, razem z wątróbką będą blendowane. Dusić wątróbkę około 10-12 minut przewracając w trakcie. Po 10 minutach możecie dodać nieco soli i pieprzu. Po usmażeniu wlejcie jeszcze whisky i dodajcie nieco świeżego tymianku, a następnie całość razem z tłuszczem przełóżcie do blendera. Zbledniejcie na gładką masę, możecie także doprawić nieco do smaku.

Pate podawajcie razem z chlebem. Jeśli nie zjecie od razu całości, możecie ją przechować kilka dni w lodówce. Należy ją zabezpieczyć jednak od góry stopionym masłem, w przeciwnym razie pasztecik ściemnieje i będzie mało apetyczny.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Szybki pasztet do smarowania - pate z kurzych wątróbek
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. Przepyszne! Dziękuje za ten przepis – szybkie proste danie a efekt – rewelacja!

    1. Bardzo proszę 🙂