Mam nadzieję, że moimi poprzednimi przepisami na sałatki namówiłam Was na jedzenie strączków. Powinny znaleźć się one w każdej diecie, a ich mnogość umożliwia przygotowanie wielu pysznych dań. Wiele strączków wymaga wcześniejszego namaczania zanim je ugotujecie. Najlepiej sugerować się przepisem na opakowaniu. Do przygotowania tej sałatki możecie użyć dowolnych strączków: soczewicy, ciecierzycy, fasoli, a najlepiej wszystkich po trochę 🙂 Nie polecam Wam jednak gotowych mieszanek strączków dostępnych w sklepach. Czas gotowania poszczególnych ziaren jest inny, dlatego mieszanka nigdy nie udaje się tak jak powinna.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki. Polecam Wam także:
– sałatka z kaszą bulgur i łososiem
– sałatka gyros
– sałatka tabbouleh
– sałatka z kurczakiem i oscypkiem
– sałatka z kurczakiem i kaszą pęczak
– sałatka cezar z kurczakiem
– sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
sałatka z roślin strączkowych z łososiem
Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 20 minut + gotowanie warzyw strączkowych
Składniki:
– 1/2 szklanki strączków: np soczewicy, ciecierzycy, niewielkiej fasoli czerwonej lub białej
– 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
– szczypta soli i pieprzu
– kilka plasterków wędzonego łososia
– 1 jajko
– 1 łyżka octu
Przygotowanie:
Strączki namoczcie i ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z octu jabłkowego, oliwy, musztardy i odrobiny soli oraz pieprzu przygotujcie sos. Posiekajcie natkę pietruszki. Do ugotowanych strączków dodajcie pietruszkę oraz sos, wymieszajcie. Przełóżcie na talerz i na strączkach ułóżcie płaty wędzonego łososia.
W garnku zagotujcie wodę (powinna sięgać 3/4 wysokości). Do gotującej się wody wlejcie łyżkę octu. Jajo wbijcie do miseczki, tak aby nie uszkodzić żółtka. Za pomocą łyżki zróbcie wir w garnku w gotującej się wodzie. Robi się go mieszając dość energicznie w jedną stronę. Jajo wrzućcie na środek wiru, tam gdzie wody jest najmniej. Przestańcie już mieszać i dajcie jajku 2-3 minuty aby się ugotowało. Wyjmijcie je za pomocą łyżki cedzakowej i połóżcie na łososiu. Podawajcie od razu.
SMACZNEGO!
1 comments
Zakladaja, ze ich przygotowanie jest bardzo pracochlonne i tak naprawde nie maja pomyslu, co mozna z nich zrobic. Ten problem mam nadzieje dzis rozwiazac, pokazujac Ci, co pysznego i bezproblemowego mozna zrobic z roslin straczkowych.