Pomysł na świąteczny prezent? Dodatek do świątecznej kawy lub sernika? W obu przypadkach nalewka piernikowa sprawdzi się idealnie. Warto ją zrobić na około 1 tydzień przed Świętami, aby się „przegryzła”. Smaki będą miały szansę się połączyć i będzie naprawdę pyszna.
Do mojej nalewki wykorzystałam zarówno wódkę, jak i spirytus. Zależało mi na mocy około 40%, ale dobierzcie rodzaj alkoholu według własnych potrzeb. Możecie do jej przygotowania użyć samej wódki.
Polecam Ci także:
zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
zestawienie Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
Wino grzane
Nalewka kukułkowa
Kandyzowane migdały
NALEWKA PIERNIKOWA
PRZYGOTOWANIE: 2 h + min 1 tydzień
SKŁADNIKI:
– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
– 250 ml wódki
– 200 ml spirytusu
– 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (np. tej z domowego przepisu na przyprawę piernikową) – ważne, aby przyprawa nie miała dodatku mąki
PRZYGOTOWANIE:
- Do garnka wlej wodę do połowy wysokości i włóż puszkę z mlekiem skondensowanym. Gotuj przez 1,5 h uzupełniając wodę, aby puszka była przez większość czasu zakryta wodą.
- Po ugotowaniu odstaw puszkę na min 30 minut do ostygnięcia, w przeciwnym razie kajmak może wybuchnąć podczas otwierania i poparzyć Ci dłonie. Mieszanie składników do nalewki możesz też zrobić następnego dnia.
- Do blendera włóż przygotowany karmel z puszki, dodaj przyprawę piernikową i zacznij miksować, wlewając cienką stróżką alkohol. Po wymieszaniu całości przelej nalewkę do butelek i odstaw. Codziennie zamieszaj nalewkę potrząsając butelką.
SMACZNEGO!
Zajrzyj też do:
– sangria
30 comments
Wygląda smakowicie 🙂 na jaką ilość nalewki są te składniki?
Joanna mamy ok 250 ml karmelu, 200 ml spirytusu i 250 ml wódki więc wyjdzie 700 ml. Możesz oczywiście zrobić więcej 🙂
Dziękuję ? pozdrawiam
Czy zamiast gotować mleko można użyć gotowego kajmaku z puszki? Czy smak bardzo będzie się różnił?
Tak można, nie będzie miało to dużego wpływu na smak, ale już na skład jak najbardziej. Wolę poświęcić chwilę i zagotować mleko bo dostępne w sklepach kajmaki często odstraszają składem.
Gdzie można kupić takie małe buteleczki ?
Kupiłam w KIK 🙂
Witaj Aniu. Zrobiłam dziś po raz pierwszy w życiu nalewkę – właśnie piernikową wg. Twojego przepisu. Zachęciło mnie to, że jest szybka i prosta do przygotowania. Zapach jest obłędny. I wydaje się, że będzie mocna. Jednak spritus w połączeniu z wódką robi swoje 🙂 Mam nadzieję, że tyle alkoholu nie zabije smaku piernika 🙂
Na pewno będzie pyszna. Według tego przepisu ma około 40% ale czasem jeden kieliszek czegoś mocniejszego nie zaszkodzi 😉
Dziś zrobiłam, mam nadzieję, że na święta będzie gotowa. Użyłam natomiast gotowego kajmaku i spirytusu nalewkowego z Soplicy 60% 🙂
na pewno będzie pycha, jak najbardziej można użyć innych składników i gotowego kajmaku.
Przepis zapowiada się fajnie, mam tylko małe pytanko. Kupiłem spirytus nalewkowy który ma 60 %. Czy proporcje ulegają zmianie, czy spokojnie można robić wdg. tych które Pani podała ? 😉
możesz robić według podanych proporcji lub dodać więcej spirytusu zamiast wódki. Zależy ile % chcesz uzyskać 🙂
Zrobiłam z podwójnej porcji – pycha, choć jeszcze się przegryza 😉 jednak wyszła mi bardzo gęsta, tak że trudno wstrząsnąć w butelce, czy da się jakoś trochę rozcieńczyć? Nie chcę zepsuć
możesz dolać wódki aby rozcieńczyć
Dzień dobry,
Jak przechowywać? W lodówce czy temperaturze pokojowej?
Pozdrawiam
przechowywać w lodówce
Zrobiłam według przepisu, pychota. 😉 To będzie niespodzianka dla mojej Rodziny na Święta 😉 Piłam piernikową u znajomego ostatnio, ale byłą trochę za ostra dla mnie. Te 2 łyżeczki przyprawy piernikowej dla mnie akurat. pozdrawiam 😉
Jak udekorowane buteleczki? Wygladaja oblednie!
Mleko skondensowane tworzy grudy 🙁 Jednego dnia miksuję na idealną masę, a drugiego są grudy, których nie da się zlikwidować potrząsając butelką. Czy ma Pani może jakąś radę na to?
przyznam że nie miałam z tym nigdy problemu.
Witam, czy możliwe jest użycie samej wódki, bez spirytusu? To moja pierwsza nalewka i nie wiem czy ma to znaczenie 😉
tak oczywiście, wyjdzie wtedy lżejsza. użyj tylko wódki, ale zachowaj ilość płynów podaną w przepisie.
Dzień dobry 🙂 kolejny rok, kolejne pytanie. Jak mocny spirytus został użyty? Dysponuję spirytusem 96% i nie chciałabym, aby nalewka wyszła zbyt mocna. Pozdrawiam
mniej więcej takiego spirytusu użyłam, ale jeśli obawiasz się o moc możesz dodać więcej wódki a mniej spirytusu 🙂
Hej, czy jesli chciałabym zrobić potrójną porcje nalewki to czy pół litra spirytusu i 750ml wódki było by okej ? I czy wszystkie pozostałe proporcje potroić?
Potrajaj zatem wszystkie składniki
Minimum tydzień powinna odczekać i codziennie ją trzeba przemieszać tak? Czy jest jakiś maksymalny czas, jaki może stać taka nalewka?
podbijam 🙂
do 4-5 tygodni będzie bezpiecznie