Ciasteczka z okienkiem z landrynek

Mam dziś dla Was nowy przepis na piękne choinkowe ciasteczka, dzięki przeźroczystym landrynkom stworzycie piękny witrażyk. Ciastka wiszące na choince będą pięknie odbijały światełka 🙂

Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka:
ciasteczka z pieczątkami
ciasteczka brownie
podstawowy przepis na pierniczki
ciasteczka migdałowe
ciasteczka z melasą
wafle z kajmakiem
kruche ciasteczka świąteczne

Przygotowanie: 1 h 30 minut
Ilość ciasteczek: 40-50

Składniki:
– 200 g mąki pszennej
– 2 żółtka
– 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– 100 g zimnego masła
– 110 g cukru
– 200-250 g kolorowych landrynek w różnych kolorach

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania landrynek. Podziel je kolorami i włóż do foliowych torebek kanapkowych a najlepiej do tych grubszych przeznaczonych na mrożonki. Za pomocą tłuczka rozbij cukierki na bardzo drobne kawałki. Torebki zapewne pękną, dlatego po rozbiciu wstaw potłuczone landrynki wraz z torebką do miseczek.
  2. Mąkę przesiej na blat przez sitko, dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki, cukier, wbij żółtka, dodaj śmietanę i zagnieć ciasto aby uzyskać jednolitą kulę.
  3. Kulę podziel na pół. Jedną połówkę schowaj do lodówki zawiniętą w folię aluminiową. Z drugiej części zacznij robić ciasteczka.
  4. Blat podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj ciasteczka za pomocą foremek o dowolnych kształtach. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wtedy wykrój środek za pomocą np kieliszka lub mniejszej foremki. Powtórz czyności aż zapełnisz blachę ciasteczkami.
  5. Do środka ciasteczek za pomocą łyżeczki wsypuj pokruszone landrynki, uważając aby były tylko w środku a nie na ciastku. W razie potrzeby „zgarnij” landrynki z ciastka za pomocą pędzelka.
  6. Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piecz przez 12 minut.
  7. Uwaga: ciasteczka zdejmuj z papieru do pieczenia dopiero po całkowitym ostygnięciu. Dlatego warto przygotować sobie około 3 arkuszy papieru i po upieczeniu zdejmować z blachy arkusz z ciasteczkami i robić kolejną porcję na nowym arkuszu.
  8. Ciasteczka na choinkę: jeśli chcesz wieszać ciasteczka na choince zrób w nich dziurkę za pomocą wykałaczki lub słomki do napojów.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Ciasteczka z okienkiem z landrynek
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Marta

    Opublikowane 15/12/2017

    Odpowiedz

    Chciałam się spytać, jakie są te ciastka po upieczeniu. Witraż z cukierka smakuje jak cukierek, jest twardy? Jak się je je? 😉 Chciałabym upiec takie ale zastanawiam się, czy je potem zjemy. Najpierw zjeść ciasto a potem ciumkać cukierka? 😉

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 16/12/2017

      Tak środek jest taki jak cukierek, tyle że cieniutki. Podczas gryzienia ciastka witrażyk pęka 😉

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Nalewka piernikowa

Pomysł na świąteczny prezent? Dodatek do świątecznej kawy lub sernika? W obu przypadkach nalewka piernikowa sprawdzi się idealnie. Warto ją...

Zamknij