Mam dziś dla Was nowy przepis na piękne choinkowe ciasteczka, dzięki przeźroczystym landrynkom stworzycie piękny witrażyk. Ciastka wiszące na choince będą pięknie odbijały światełka 🙂
Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka:
– ciasteczka z pieczątkami
– ciasteczka brownie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 1 h 30 minut
Ilość ciasteczek: 40-50
Składniki:
– 200 g mąki pszennej
– 2 żółtka
– 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– 100 g zimnego masła
– 110 g cukru
– 200-250 g kolorowych landrynek w różnych kolorach
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania landrynek. Podziel je kolorami i włóż do foliowych torebek kanapkowych a najlepiej do tych grubszych przeznaczonych na mrożonki. Za pomocą tłuczka rozbij cukierki na bardzo drobne kawałki. Torebki zapewne pękną, dlatego po rozbiciu wstaw potłuczone landrynki wraz z torebką do miseczek.
- Mąkę przesiej na blat przez sitko, dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki, cukier, wbij żółtka, dodaj śmietanę i zagnieć ciasto aby uzyskać jednolitą kulę.
- Kulę podziel na pół. Jedną połówkę schowaj do lodówki zawiniętą w folię aluminiową. Z drugiej części zacznij robić ciasteczka.
- Blat podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj ciasteczka za pomocą foremek o dowolnych kształtach. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wtedy wykrój środek za pomocą np kieliszka lub mniejszej foremki. Powtórz czyności aż zapełnisz blachę ciasteczkami.
- Do środka ciasteczek za pomocą łyżeczki wsypuj pokruszone landrynki, uważając aby były tylko w środku a nie na ciastku. W razie potrzeby „zgarnij” landrynki z ciastka za pomocą pędzelka.
- Wstaw ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piecz przez 12 minut.
- Uwaga: ciasteczka zdejmuj z papieru do pieczenia dopiero po całkowitym ostygnięciu. Dlatego warto przygotować sobie około 3 arkuszy papieru i po upieczeniu zdejmować z blachy arkusz z ciasteczkami i robić kolejną porcję na nowym arkuszu.
- Ciasteczka na choinkę: jeśli chcesz wieszać ciasteczka na choince zrób w nich dziurkę za pomocą wykałaczki lub słomki do napojów.
SMACZNEGO!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Ciasteczka z okienkiem z landrynek
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
4 Review(s) Based on
3 comments
Wyglądają przepysznie:) Musimy wypróbować w domu.
Chciałam się spytać, jakie są te ciastka po upieczeniu. Witraż z cukierka smakuje jak cukierek, jest twardy? Jak się je je? 😉 Chciałabym upiec takie ale zastanawiam się, czy je potem zjemy. Najpierw zjeść ciasto a potem ciumkać cukierka? 😉
Tak środek jest taki jak cukierek, tyle że cieniutki. Podczas gryzienia ciastka witrażyk pęka 😉