Nawet te mniej typowe mięsa czy owoce morza coraz częściej pojawiają się w sieciach handlowych i tak natrafiłam ostatnio na żabie udka. To nie pierwszy mój kontakt z nimi, choć ich dostępność w sklepach jest ograniczona. Żabie udka doskonale nadają się na przystawkę, jest to bardziej potrawa do obgryzania niż zaspokojenia głodu. Zapraszam serdecznie na przepis.
Polecane przepisy z owocami morza:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na ośmiornicę
– pad thai z kurczakiem
– małże w białym winie
– spaghetti z krewetkami
– kalmary ze szpinakiem
– krewetki w sosie pomidorowym z wódką
– zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE
– krewetki w białym winie
– kalmary w czosnku
Żabie udka
Przygotowanie: ok 20 minut
Składniki:
– żabie udka
– mąka do obtoczenia
– olej lub oliwa do smażenia
– sól, pieprz
– do podania: cząstki cytryny, sałaty,
Przygotowanie:
- Jeśli używasz żabich udek które były mrożone, powinieneś je najpierw rozmrozić i umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć.
- Dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące pszennej. Tak przygotowane udka smaż na patelni (na oleju rożlinnym lub oliwie do smażenia) przez 10-12 minut, obracając je aby przyrumieniły się z każdej strony.
- Po smażeniu żabie udka będą miały delikatnie i miękkie mięso. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiący efekt wstaw usmażone udka jeszcze na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180-190 st C.
- Podawaj z cząstkami cytryny i sałatą.
SMACZNEGO!
1 comments
[…] żabie udka, […]