Tak często spotykana w postaci gotowej w sklepie, ale ta domowa jest zdecydowanie lepsza i bardziej aromatyczna, a jej przygotowanie nie zajmie Ci wcale dużo więcej czasu.
Polecane przepisy:
Pizzerinki
Grissini – paluszki z rozmarynem
Bułki ze szpinakiem i fetą
Drożdżowe bułeczki z cukinią
Focaccia
Bułki z pieczarkami
Bułki do hot dogów
BAGIETKA CZOSNKOWA
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
SKŁADNIKI:
– 2 półbagietki (możesz zrobić samodzielnie z mojego przepisu na bagietki)
– 50-70 g miękkiego masła
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki parmezanu
– 4 łyżki tartego sera (mozzarella, gouda lub cheddar)
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj masło czosnkowe. W miseczce wymieszaj miękkie masło, przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. wszystko dokładnie połącz.
- Bagietkę nakrawaj nożem na skos, ale nie do końca. Przygotuj arkusz folii aluminiowej i nieco mniejszy arkusz papieru do pieczenia i na folię nałóż papier, a następnie nabrojoną bagietkę.
- W powstałe wgłębienia dodawaj masło czosnkowe, parmezan oraz ser cheddar. Porcja powinna wystarczyć na 2 bagietki, choć ilość sera możesz nieco zwiększyć, jak lubisz.
- Bagietkę zawiń i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190o C. Zapiekaj przez 15 minut, po czym odkryj górę pakunku i piecz jeszcze przez 5 minut, aż się zrumieni.
Smacznego!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Bagietka czosnkowa
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
3 Review(s) Based on