Pokazywałam Wam już wiele pysznych przepisów na pieczywo i bułki, w tym te do hamburgerów. Te do hot dogów robi się bardzo podobnie, a z podanego przepisu zrobisz 10 bułek do hot dogów. Zajrzyj też do mojego przepisu na hot dogi aby przygotować klasycznego hot doga z tą bułeczką.
Polecam Wam także inne przepisy:
– bułeczki jogurtowe
– bułki do hamburgerów
– ciabatta
– precle
– brioszki
– kajzerki
– bagietki
– Rogaliki maślane
– Bagietka czosnkowa
BUŁKI DO HOT DOGÓW
Ilość porcji: 10 bułek
Przygotowanie: 2 h 20 minut
Składniki:
– 500 g mąki pszennej typ 550 + trochę do podsypywania
– 7-8 g suchych drożdży (1 opakowanie) lub 20 g świeżych
– 150 ml mleka
– 150 ml wody
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżki miękkiego masła
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
Przygotowanie:
- UWAGI: Wszystkie składniki na bułeczki do hot dogów powinny mieć temperaturę pokojową lub być ciepłe. Jeśli masz mleko tylko w lodówce i nie masz czasu na jego ocieplanie w temperaturze pokojowej podgrzej je trochę. Tylko wtedy ciasto się uda i wyrośnie prawidłowo.
- Świeże drożdże: drożdże zmieszaj z mlekiem i cukrem. Odstaw na 15 minut aby zaczęły pracować. Drożdże suche – dodaj je do pozostałych składników w punkcie 3.
- Do misy robota wsyp mąkę, wodę, mleko, drożdże i cukier. Mieszaj wszystko 3-5 minut aby uzyskać jednolite ciasto, które nie jest zbyt klejące. Na koniec dodaj sól oraz miękkie masło i jeszcze mieszaj z 3-4 minuty aby masło się połączyło z ciastem.
- Ciasto przykryj folią spożywczą, lub foliowym czepkiem (ja wykorzystuje wielokrotnie foliowy czepek na głowę, idealnie nadaje się do przykrywania misy podczas wyrastania ciasta). Ciasto niech wyrasta 1 godzinę, aż podwoi objętość. Ciasto może też wyrastać w lodówce przez 8-24 h, możesz je zatem przygotować wcześniej.
- Blat wysyp odrobiną mąki. Ciasto podziel na 10 porcji, ja zwykle ważę ciasto wcześniej a później dzielę na 10 części ważąc każdą z nich. Dzięki temu mam idealnie równe bułki.
- Każdą z bułeczek lekko zagnieć a następnie roluj aby uzyskać około 10 cm paluchy. Przygotuj 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i układaj bułki w sporych odstępach od siebie. Dlatego robię to na 2 blachach, pieczenie na jednej spowoduje że paluchy zetkną się podczas pieczenia i będzie konieczność ich oderwania od siebie – co nie jest złe, zależy jaki efekt chcesz uzyskać.
- Pozostaw bułki na blachach jeszcze przez 45 minut do wyrośnięcia.
- Jajo rozkłóć za pomocą widelca lub pędzelka w miseczce. Za pomocą pędzelka kuchennego posmaruj bułeczki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st C przez 15-20 minut. Bułeczki wyrosną i staną się pięknie zarumienione.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudź bułki na kratce, a następnie przygotujcie pyszne hot dogi 🙂
- MROŻENIE: Przygotuj bułeczki zgodnie z przepisem, skracając czas pieczenia do 12-15 minut. Wyjmij bułeczki, wystudź a następnie zapakuj do specjalnych foliowych torebek strunowych lub do pojemnika i zamrażaj. Po wyjęciu z zamrażarki odmrażaj je przez noc w lodówce a następnie włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut do uzyskania pięknego koloru.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Chlebek nadziewany fetą
13 comments
Nie udało się .
Potwierdzam. Nie powiodło się
Mi również nie wyszły. za krótkie, za małe i za twarde…
Bułki wyszły pycha 🙂 dziękuję za przepis 😁
Właśnie bułeczki stworzone ba nawet juz zjedzone. Napiszę tak, rzadko kiedy zdarza mi się trafić na przepis, którego nie trzeba poprawiać. Niestety czesto mam problem bo z przepisami bywa różnie. Zawsze nie wychodzi jak wyjsc powinno, dopiero po modyfikacjach. A ten przepis rewelacja, nie ma szans by nie wyszło. Trafilam przypadkiem na Twoja stronę i chyba się tu rozgoszcze na ciut dłużej. Pysznie jest 😊
Bułeczki wyszły pyszne! Dzieci zachwycone🙂
Beznadzieja. Zrobilam wszystko tak jak w przepisie, a bulki nie wyrosly długie tylko owalne i grube.
kształt zależy od Ciebie, musisz nadać mu owal pamiętając, że wyrośnie.
Same bułeczki w sobie smaczne. Za małe jeśli mamy je podzielić na 10bulek i zdecydowanie 10cm to za mało…. Min 15 musza być… następnym razem poprawie. A jak ktoś pisze ze nie wychodzą to serio niech zostawi gotowanie ;D prosty przepis… pozdrawiam 🙂
Cieszę się, że smakowały. Wielkość najlepiej dostosować pod swoje potrzeby no i przede wszystkim pod wielkość wkładu. Ja wolę mniejsze, ale to indywidualna sprawa 🙂
Czas pieczenia za krótki lub temperatura za niska. Wiem,że zależy wszystko od piekarnika,ale były u mnie na wpół upieczone po takim czasie. Z ciastem bardzo trudno się pracuje. Nie polecam
Czy piekłaś 20 minut w 180 stopniach? Ten czas jest wystarczający, aby pięknie się upiekły. Może spojrzałaś na czas pieczenia przy mrożeniu bułeczek? Tak jak napisałam, jeśli chcesz je zamrozić, to wypiekanie jest krótsze.
Hot dogi wyszły przepyszne. Dziękuję za przepis!
(z podanych składników wyszło 6bułek po 140gramów)