Co powiesz na pyszny pieczony boczek, który jest niesamowicie miękki, ma super wypieczoną chrupiącą skórkę, a do tego jest tak pyszny, jak nigdy. Sekretem idealnego boczku jest jego nacięcie i odpowiednie pieczenie, najpierw w dość niskiej temperaturze przez 2 h a później dopiekanie już w wyższej temperaturze, aby uzyskać tę pyszną chrupkość.
Polecane przepisy:
Boczek rolowany
Schab pieczony
Domowy schab dojrzewający
Domowa szynka w szynkowarze
Domowa biała kiełbasa
Domowy baleron
Swojska kiełbasa przepis
BOCZEK PIECZONY
Przygotowanie: 3 h
Składniki:
– boczek o wadze około 1-1,5 kg
– 5-7 ząbków czosnku
– 1 łyżka soli
– 1/2 łyżki pieprzu
– opcjonalne 1 łyżka suszonego majeranku
– folia aluminiowa i blaszka
Przygotowanie:
- Boczek umyj pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym.
- Piekarnik rozgrzej do 140o C. Blaszkę do pieczenia lub żaroodporne większe naczynie wyłóż folią aluminiową. Boczek natnij od strony tłuszczu. Ja robię kratkę mniej więcej o boku 2-3 cm, nacinając na minimum 1 cm w głąb, uzależniając cięcie od grubości kawałka boczku.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą oraz pieprzem. Mieszaniną natrzyj boczek z każdej strony, możesz nieco wcisnąć ją w nacięcia.
- Boczek połóż na folii aluminiowej, tłuszczem do góry i przykryj od góry kolejnym arkuszem folii, zawijając szczelnie boki.
- Piecz całość przez 2 h w niższej temperaturze, a następnie wyjmij boczek, odkryj górną warstwę folii aluminiowej, zwiększ temperaturę do 200o C i piecz przez kolejne 50-60 minut, do czasu kiedy boczek się przyrumieni i zacznie niesamowicie pachnieć.
- Po upieczeniu daj mięsu odpocząć minimum 15 minut. Boczek jest idealny na ciepło lub na zimno jako wędlina do kanapek.
SMACZNEGO!
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Boczek pieczony
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
7 Review(s) Based on