Jeśli chcesz, aby Twój boczek rolowany wyszedł idealny, przygotuj go właśnie według tego przepisu! Będzie idealnie soczysty w środku super doprawiony, przepyszny! Boczek upiecz w rękawie, ale pamiętaj nie nacinaj rękawa jak sugerują niektórzy, bo stracisz cały efekt, który daje pieczenie w zamkniętym szczelnie opakowaniu. Bo jeśli nacinasz to w sumie Twoje pieczenie nie różni się dużo od takiego bez rękawa, więc po co go kupować 😉
Taki boczek to idealny pomysł na domową wędlinę na Święta. Zobacz też inne moje przepisy na domowe wędliny, takie pieczone lub tradycyjnie wędzone.
– Schab pieczony
– domowa szynka z szynkowaru
– domowa biała kiełbasa
– swojska wędzona kiełbasa
– domowy baleron
PIECZONY BOCZEK ROLOWANY
Przygotowanie: 30 minut + 1-2 dni + 1h 20 minut
Składniki:
- 1,2 – 1,5 kg plaster boczku bez kości i bez skóry
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 czubata łyżka soli
- 2 łyżki majeranku
- po pół łyżeczki kolendry, chilli i słodkiej papryki
- 1 płaska łyżka pieprzu
- olej do smażenia
- sznurek spożywczy
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj przyprawy. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój w plasterki. Wymieszaj sól, majeranek, pieprz i pozostałe przyprawy.
- Jeśli Twój boczek ma skórę to odetnij ją. Najlepiej aby boczek był spory, prostokątny i dość płaski. Taki łatwiej zrolujesz.
- Połóż boczek na blacie tłustą stroną do dołu. Na górze rozsyp plasterki czosnku lub rozsmaruj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj też połowę mieszanki przypraw. Teraz zroluj boczek i zwiąż go sznurkiem do żywności. Pozostałą część przypraw zużyj na zewnątrz rolowanego boczku.
- Przygotuj spory kawałek folii spożywczej i owiń ją boczek dość ciasno, ja zawijam jak cukierka zakręcając boki, dzięki temu boczek będzie miał ładniejszy kształt. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na 1-2 dni.
- Po wyjęciu mięsa z lodówki pozwól mu nabrać temperatury pokojowej, usuń folię spożywczą i obsmaż krótko na patelni z każdej strony, tak aby żaden fragment nie pozostał różowy.
- Przygotuj rękaw do pieczenia lub specjalną torebkę. Włóż do niej usmażony boczek, szczelnie zamknij i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st C.
- Piecz boczek przez 1h do 1h 10 minut, w zależności od wielkości rolady.
- Wyjmij boczek z piekarnika, nie rozcinaj jeszcze rękawa a pozwól mu odpocząć minimum 15 minut.
- Boczek możesz podawać na ciepło lub zimno, od razu lub po kilku dniach. Boczek odpowiednio przechowywany w lodówce jest dobry nawet przez 1 tydzień od upieczenia!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł