Mam dziś dla Was idealne połączenie smakowe – słodkiej gruszki i wytrawnego koziego sera. Danie podaje się na ciepło, dzięki temu smaki są bardziej intesywne, a bruschetta może być podana jako samodzielne śniadanie czy kolacja. Jakiego pieczywa użyć? Możecie kupić dowolne bułki typu bruschetta, większość z nich ma kształt kwadratowy. Ja tym razem zdecydowałam się na dłuższe paluchy, pełnoziarniste.
Lubisz tego typu przepisy? Zajrzyj też do:
– bruschetta z pomidorami
– szakszuka
– grzanki z fasolą
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Bruschetta z gruszką i kozim serem
Ilość porcji: 1-2
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
– 1-2 byki typu bruschetta, w zależności od ich wielkości
– 1 gruszka
-5-8 plasterków twardego koziego sera
– gałązka świeżego rozmarynu
– odrobina oliwy z oliwek
– czarny pieprz
– ew odrobina świeżej rukoli
Przygotowanie:
Gruszkę umyjcie i pokrójcie na plasterki lub półplasterki przepajając owoc wzdłuż. Ser pokrójcie na podobnej wielości plastry. Rozgrzejcie patelnię grillową i ułóżcie na niej gruszkę, polewając ją odrobiną oliwy. Grillujcie po 2-3 minuty z każdej strony, aż zrobi się ciepła i nieco przyrumieni zdobywając piękne paseczki od patelni grillowej. Na koniec na patelnię włóżcie dosłownie na chwilkę ser – potrzebuje on nie więcej jak minutę, po tym czasie może roztopić się, stracić kształt i ciężko zdejmować z patelni.
Gruszkę i ser układajcie na bruchettcie, na wierchu dodajcie odrobinę świeżego rozmarynu i trochę świeżo mielonego pieprzu. SMACZNEGO!