Uwielbiam takie sałatki, doskonałe połączenia smaku słodkiego i słonego, owoców z boczkiem i słoną i bardzo wyrazistą gorgonzolą. Idealnie! Do takiej sałatki zrób chrupiące grzanki z bagietki i sos z dodatkiem soku z cytryny. Będzie idealnie.
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów na sałatki:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– Sałatka z pieczoną papryką
– Sałatka z kalafiora
– Sałatka z ziemniakami i makrelą
– Sałatka z halloumi
– Sałatka z tortellini
– Sałatka z arbuzem i fetą
– Sałatka z grillowanym kurczakiem
– Sałatka cezar z łososiem
– Sałatka z pieczonej dyni
– Sałatka z bakłażanem i pomidorem
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
– Sałatka z brokułem i boczkiem
– Sałatka meksykańska z krewetkami
–Sałatka Cezar z kurczakiem
SAŁATKA Z GRUSZKĄ I GORGONZOLĄ
Przygotowanie: 15-20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 3-4 garści świeżych liści sałaty (użyj dowolnego miksu)
– 1 gruszka
– 100 g sera gorgonzola
– 4-6 plastrów surowego wędzonego boczku
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine + dodatkowa
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
– 2-3 świeże figi
– sól i pieprz
– kilka kromek bagietki
Przygotowanie:
- Na suchej patelni usmaż wędzone paczki boczku, aż zrobią się rumiane i chrupiące.
- Na dużym talerzu ułóż sałaty, pokrojoną w plasterki gruszkę, pokrojone na ćwiartki świeże figi i gorgonzolę pokrojoną w małą kostkę.
- Bagietkę pokrój na kromki skrop oliwą i usmaż na patelni lub podgrzej w piekarniku.
- Część plastrów boczku posiekaj nożem. Na sałatce połóż plastry boczku, dodaj kromki bagietki i posiekany boczek.
- Z oliwy, soku z cytryny i musztardy przygotuj kremowy sos. Dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę. Podawaj!
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł