Kawałek dobrej jakości chleba na zakwasie lub bagietki, do tego pyszna i kremowa buratta oraz świeże sezonowe pomidory. Tylko tyle lub aż tyle wystarczy do stworzenia genialnej kolacji, lub lunchu. Choć moja bruschetta dziś dostała nieco więcej dodatków. Bagietka została skropiona dobrej jakości oliwą z oliwek i zgrillowana na rumiane i chrupiące pieczywo. Następnie na spód położyłam rukolę, która temu daniu dodaje fantastycznej ostrości i dodatkowego smaku, wykończyłam kremową burratą, genialnymi świeżymi i pachnącymi pomidorami, kilkoma listkami bazylii, świeżą figą i znów dobrą oliwą. Wyszło genialnie!
Jeśli lubicie takie dania, zapraszam także do przepisów:
– bruschetta z pomidorami
– bruschetta z gruszką i kozim serem
– grzanki z fasolą
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zapiekanki z pieczarkami
– Omlet z serem brie
BRUSCHETTA Z BURRATĄ I POMIDORAMI
Ilość porcji: 1-2
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
– kilka kromek pieczywa typu bruschetta lub dobrej jakości bagietka lub chleb na zakwasie
– burrata
– 1 pomidor
– garść świeżej rukoli
– 1 świeża figa (opcjonalnie)
– 2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
– kilka listków świeżej bazylii
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kromki bruschetty, chleba lub bagietki polej odrobiną oliwy z oliwek i grilluj na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub podpiecz w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia i nabrania chrupkości.
- Na zgrillowanym pieczywie połóż rukolę, rozerwaną miękką burattę, plasterki świeżego pomidora, plasterki świeżej figi, listki bazylii.
- Całość skrop jeszcze dobrą oliwą, świeżo mielonym pieprzem i solą jeśli lubisz bardziej słone potrawy. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!