Kawałek dobrej jakości ciabatty lub bagietki, do tego pyszna i kremowa buratta oraz świeże sezonowe pomidory i grillowana brzoskwinia. Tylko tyle lub aż tyle wystarczy do stworzenia genialnej kolacji, lub lunchu.
Ważne są tu detale. Pieczywo powinno być wcześniej zgrillowane lub podpieczone, aby było chrupiące. Dzięki temu, że grillujemy brzoskwinię, staje się ona jeszcze bardziej aromatyczna i słodka. A do tego dobra oliwa, sos balsamico, listki bazylii. Połączenie smakowe idealne.

Jeśli lubicie takie dania, zapraszam także do przepisów:
– bruschetta z pomidorami
– bruschetta z gruszką i kozim serem
– grzanki z fasolą
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zapiekanki z pieczarkami
– Bruschetta z burratą i pomidorami
– Bruschetta z dynią i kozim serem
– Pinsa z pieczarkami
– Włoska sałatka z salami
– Tarta serowa z pomidorami
– Pieczony ser halloumi z pomidorami
– Rollsy z salami
– Domowy kebab w bułce
– Ser feta w cieście filo
– Pieczone pomidorki z burratą
– Pieczony camembert z winogronami
– Sałatka z pieczonym kalafiorem i halloumi
– Bagietka czosnkowa
– Frittata z bakłażanem i fetą
– Sałatka z burratą i cytrusami
– Burrata z pomidorami i brzoskwiniami
– Smażona burrata z sosem pomidorowym
– Burrata z pomidorami i szynką parmeńską
– Najlepsza sałatka z pomidorów!
BRUSCHETTA Z BURRATĄ I BRZOSKWINIAMI
Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 10 minut
Składniki:
– duża bruschetta, dobrej jakości bagietka, lub chleb na zakwasie
– 1 kulka burraty
– 1 mały pomidor
– 1 brzoskwinia
– 2-3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
– 1 łyżka sosu balsamicznego
– kilka listków świeżej bazylii
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Kromki bruschetty, chleba lub bagietki polej odrobiną oliwy z oliwek i grilluj na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub podpiecz w rozgrzanym piekarniku do zrumienienia i nabrania chrupkości.
- Brzoskwinię pokrój na plasterki lub półplasterki i grilluj, lub podsmaż na patelni.
- Na zgrillowanym pieczywie połóż pokrojonego pomidora, grillowane brzoskwinie, rozerwaną miękką burattę, listki bazylii.
- Całość skrop jeszcze dobrą oliwą, świeżo mielonym pieprzem i solą. Wszystko polej jeszcze sosem balsamicznym i podawaj.
SMACZNEGO!








