To fantastyczna propozycja którą odnalazłam w mojej nowej książce poświęconej kuchni greckiej. Zachęcam do przygotowania zupy na domowym rosole z kurczaka, to ważne aby bulion był dobrej jakości i dość esencjonalny,nie wykorzystujcie do tej zupy wersji w kostce lub w proszku (chyba że to domowa kostka rosołowa :)). Propozycja ciekawa szczególnie dla Tych z Was którzy lubią ser halloumi. To on jest gwiazdą tej zupy.
Polecam także inne moje przepisy:
– zupa cytrynowa
– zapiekanka ziemniaczana z serem halloumi
– sałatka z grillowanych warzyw z serem halloumi
– zupa taco
– Sałatka z halloumi
PRZYGOTOWANIE: 10 minut + gotowanie rosołu
ILOŚĆ PORCJI: 2 porcje
Składniki:
– 750 ml domowego rosołu z kurczaka
– 4 jajka
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 200-250 g sera halloumi
PRZYGOTOWANIE:
- Jeśli rosół gotujecie bezpośrednio przed przygotowaniem zupy, musicie go schłodzić do temperatury pokojowej zanim zaczniecie przygotowania.
- Jajka wbijcie do garnka i za pomocą rózgi lekko ubijcie aby żółtko i białko połączyło się a całość stała się bardziej puszysta. Do jajek wlejcie rosół i wciśnijcie sok z cytryny. Wymieszajcie i zacznijcie podgrzewanie, mniej więcej do temperatury 8o st C, mieszając od czasu do czasu i pilnując aby zupa się nie zagotowała. Po podgrzaniu zdejmijcie zupę z kuchenki i dodajcie posiekany koperek.
- Z sera odkrójcie 2 plastry i usmażcie je na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony, tak aby zyskały piękny słoty kolor. Resztę sera pokrójcie w małą kostkę i wrzućcie do ciepłej zupy. Pupę podawajcie z plastrem grillowanego sera halloumi w środku.
Smacznego!