Jak ugotować rosół – przepis

Dla tych z Was, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, mam dziś przepis oraz garść wskazówek jak ugotować rosół. Zupa której nie doceniałam jako dziecko i polubiłam dopiero jako dorosła osoba. Dobry domowy rosół to podstawa większości zup oraz dań typu risotto, gulaszy i innych dań mięsnych i warzywnych. Wszędzie tam gdzie w przepisie znajdziecie bulion, najlepiej dodać domowego rosołu.

Smak rosołu zależeć będzie od składników z których go przygotujecie. Mięso indyka doda słodyczy, podobnie marchewka w większej ilości. Mięso wołowe doda głębi smaku i ciemniejszego zabarwienia, za „żółtawy” kolor jest odpowiedzialna opalona cebula. Mój rosół to zwykle połączenie gatunków mięs, drobiowego oraz wołowiny. Taki lubię najbardziej. Dodaję do niego jarzyny, cebulę, a podaję go z bardzo drobnym makaronem oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy:
rosół z kaczki
flaki
pomidorowa z makaronem
pomidorowa z ryżem
– zupa kurkowa
– kalafiorowa
– przepis na kwaśnicę
– zupa pieczarkowa
– zupa jarzynowa
– najlepsza ogórkowa
– przepis na ogórki kiszone

PRZEPIS NA ROSÓŁ

PRZYGOTOWANIE: 2 h

SKŁADNIKI:

– 600-800 g wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości)
– ok 1 kg mięsa drobiowego: korpus z kurczaka, podudzie kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane
– 3 marchewki
– 1 por
– 2 pietruszki
– kawałek selera
– 1 cebula
– pęczek natki pietruszki + siekana pietruszka do podania
– przyprawy: 4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, sól, pieprz
– makaron do rosołu do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso umyj dokładnie i włóż do dużego garnka.
  2. Obierz warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika na gaz opal cebulę (nieobraną, a jedynie oczyszczoną) aby zbrązowiała. Opaloną dodaj do garnka, wszystko zalej zimną wodą i postaw na kuchence. Dodaj liście laurowe, pęczek natki pietruszki (opcjonalnie) i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu.
  3. Po zagotowaniu rosołu odszumuj go zdejmując szumowiny w góry zupy. Najlepsza jest do tego specjalna cedzakowa łyżka. Dodaj wtedy płaską łyżkę soli (jeśli gotujesz rosół w mniejszym garnku to odrobinę mniej, zawsze możesz doprawić na koniec) i gotuj dalej na małym ogniu około 1,5-2 h. Jeśli woda wyparuje uzupełnij ją. Pod koniec gotowania dopraw rosół do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Rosół podawaj z makaronem, oraz natką pietruszki.

Smacznego!

UWAGI:

  • Rosół po ugotowaniu przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz przechowywać go dłużej niż 1 dzień przechowuj osobno mięso i warzywa, to przedłuży trwałość wywaru.
  • Z warzyw z rosołu możesz zrobić pyszną sałatkę jarzynową.
  • Z mięsa z rosołu możesz przygotować pierogi z mięsem lub krokiety. Mięso możesz zjeść na ciepło jako danie główne, ja najbardziej lubię je z chrzanem i musztardą. Tak zawsze jadło się u mnie w domu.
  • Dodatki typu zioła lub … curry (tak, widziałam niestety takie przepisy) są zupełnie zbędne i mogą jedynie popruć smak rosołu 😉
  • p.s. nie sugeruj się moimi zdjęciami z wielkością garnka. Oczywiście że garnek powinien być większy dla tej ilości składników 😉 Zależało mi abyś widział/a co wkładam do mojego rosołu.

A do tego polecam:
tatar wołowy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Jak ugotować rosół - przepis
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 21 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Marika

    Opublikowane 28/01/2018

    Odpowiedz

    Zawsze gotowałam wcześniej mięso, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe, a dopiero potem dodawałam pozostałe warzywa. Taka wersja też może być czy powinno się gotować od razu wszystkie składniki razem? Ponadto u mnie warzywa dodaje pokrojone, podajesz je na talerzu czy nakładasz tylko wywar z makaronem i natką? Pytam, bo wiem, że w różnych częściach Polski robi się na różne sposoby 🙂 Pozdrawiam

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 29/01/2018

      Ja zawsze gotuję razem, aby wywar miał smak również warzyw. Czasem do ugotowanego rosołu kroję trochę marchewki, ale nie za każdym razem. Pozostałe warzywa wykorzystuję już w inny sposób.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 01/02/2018

      Tak 2,5-3 l powinno wystarczyć. Wlej wody tyle aby zakryła warzywa i mięso w garnku.

  • Louisa

    Opublikowane 14/02/2018

    Odpowiedz

    Lepiej na początku nalać odrobinę więcej wody i ją później odparować/wygotować niż dolewać do gotowego rosołu! wody. Pierwszy raz widzę taki sposób. Może do zupy na wywarze jakimś można dolać, ale nie do gotowego rosołu.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!