Jak ugotować rosół – przepis

Dla tych z Was, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, mam dziś przepis oraz garść wskazówek jak ugotować rosół. Zupa której nie doceniałam jako dziecko i polubiłam dopiero jako dorosła osoba. Dobry domowy rosół to podstawa większości zup oraz dań typu risotto, gulaszy i innych dań mięsnych i warzywnych. Wszędzie tam gdzie w przepisie znajdziecie bulion, najlepiej dodać domowego rosołu.

Smak rosołu zależeć będzie od składników z których go przygotujecie. Mięso indyka doda słodyczy, podobnie marchewka w większej ilości. Mięso wołowe doda głębi smaku i ciemniejszego zabarwienia, za „żółtawy” kolor jest odpowiedzialna opalona cebula. Mój rosół to zwykle połączenie gatunków mięs, drobiowego oraz wołowiny. Taki lubię najbardziej. Dodaję do niego jarzyny, cebulę, a podaję go z bardzo drobnym makaronem oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy:
rosół z kaczki
flaki
pomidorowa z makaronem
pomidorowa z ryżem
– zupa kurkowa
– kalafiorowa
– przepis na kwaśnicę
– zupa pieczarkowa
– zupa jarzynowa
– najlepsza ogórkowa

PRZEPIS NA ROSÓŁ

PRZYGOTOWANIE: 2 h

SKŁADNIKI:

– 600-800 g wołowiny (antrykotu lub szpondra wołowego, najlepiej odrobinę jednego i drugiego, szponder ma bowiem mniej mięsa i więcej kości)
– ok 1 kg mięsa drobiowego: korpus z kurczaka, podudzie kurczaka lub podudzie indyka, może być mieszane
– 3 marchewki
– 1 por
– 2 pietruszki
– kawałek selera
– 1 cebula
– pęczek natki pietruszki + siekana pietruszka do podania
– przyprawy: 4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, sól, pieprz
– makaron do rosołu do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso umyj dokładnie i włóż do dużego garnka.
  2. Obierz warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika na gaz opal cebulę (nieobraną, a jedynie oczyszczoną) aby zbrązowiała. Opaloną dodaj do garnka, wszystko zalej zimną wodą i postaw na kuchence. Dodaj liście laurowe, pęczek natki pietruszki (opcjonalnie) i ziele angielskie. Gotuj na średnim ogniu.
  3. Po zagotowaniu rosołu odszumuj go zdejmując szumowiny w góry zupy. Najlepsza jest do tego specjalna cedzakowa łyżka. Dodaj wtedy płaską łyżkę soli (jeśli gotujesz rosół w mniejszym garnku to odrobinę mniej, zawsze możesz doprawić na koniec) i gotuj dalej na małym ogniu około 1,5-2 h. Jeśli woda wyparuje uzupełnij ją. Pod koniec gotowania dopraw rosół do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Rosół podawaj z makaronem, oraz natką pietruszki.

Smacznego!

UWAGI:

  • Rosół po ugotowaniu przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz przechowywać go dłużej niż 1 dzień przechowuj osobno mięso i warzywa, to przedłuży trwałość wywaru.
  • Z warzyw z rosołu możesz zrobić pyszną sałatkę jarzynową.
  • Z mięsa z rosołu możesz przygotować pierogi z mięsem lub krokiety. Mięso możesz zjeść na ciepło jako danie główne, ja najbardziej lubię je z chrzanem i musztardą. Tak zawsze jadło się u mnie w domu.
  • Dodatki typu zioła lub … curry (tak, widziałam niestety takie przepisy) są zupełnie zbędne i mogą jedynie popruć smak rosołu 😉
  • p.s. nie sugeruj się moimi zdjęciami z wielkością garnka. Oczywiście że garnek powinien być większy dla tej ilości składników 😉 Zależało mi abyś widział/a co wkładam do mojego rosołu.

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Jak ugotować rosół - przepis
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 18 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Marika

    Opublikowane 28/01/2018

    Odpowiedz

    Zawsze gotowałam wcześniej mięso, cebulę, ziele angielskie i liście laurowe, a dopiero potem dodawałam pozostałe warzywa. Taka wersja też może być czy powinno się gotować od razu wszystkie składniki razem? Ponadto u mnie warzywa dodaje pokrojone, podajesz je na talerzu czy nakładasz tylko wywar z makaronem i natką? Pytam, bo wiem, że w różnych częściach Polski robi się na różne sposoby 🙂 Pozdrawiam

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 29/01/2018

      Ja zawsze gotuję razem, aby wywar miał smak również warzyw. Czasem do ugotowanego rosołu kroję trochę marchewki, ale nie za każdym razem. Pozostałe warzywa wykorzystuję już w inny sposób.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 01/02/2018

      Tak 2,5-3 l powinno wystarczyć. Wlej wody tyle aby zakryła warzywa i mięso w garnku.

  • Louisa

    Opublikowane 14/02/2018

    Odpowiedz

    Lepiej na początku nalać odrobinę więcej wody i ją później odparować/wygotować niż dolewać do gotowego rosołu! wody. Pierwszy raz widzę taki sposób. Może do zupy na wywarze jakimś można dolać, ale nie do gotowego rosołu.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Aplikacja mobilna nietylkopasta.pl

I stało się, od dziś możecie mieć aplikację mobilną nietylkopasta.pl w swoim telefonie lub tablecie. Dzięki Apptento jestem pierwszym blogiem...

Zamknij