To meksykańskie danie to naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu zupa. Trafiłam na nią jakiś czas temu na jednym z obsmarowanych przeze mnie zagranicznych blogów kulinarnych i postanowiłam zrobić sama w swojej kuchni.
Zajrzyj także do innych moich przepisów na zupy:
– zupa kurkowa
– pyszna zupa cebulowa z grzanką
– genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z ziemniaków ze śledziem
– krem z białych szparagów
– zupa krem z fenkuła
– najbardziej klasyczny krem z pomidorów
– góralska kwaśnica
zupa taco
Ilość porcji: 5-7
Przygotowanie: 35 minut
Składniki:
– 500 g mielonej wołowiny
– 1 duża cebula pokrojona w kostkę
– 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego pomidorowej
– 1 przepis przyprawy taco lub podobnej meksykańskiej mieszanki przypraw
– 1 puszka czarnej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 1 papryczka chilli
– 3 szklanki wody
– oliwa
– do podania: papryczki jalapeno lub chilli, świeża kolendra, ser chedar lub podobny, kwaśna śmietana
Przygotowanie:
- W większym garnku na średnim ogniu podsmaż na odrobinie oliwy mieloną wołowinę. Musi się zrumienić i w całości usmażyć. Wtedy dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, przyprawę taco i koncentrat pomidorowy. Smaż przez 2-3 minuty.
- Dodaj odsączone fasolę oraz kukurydzą, puszkę krojonych pomidorów (w całości oraz dolej wodę). Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu. Na koniec spróbuj zupę i dopraw jeśli zajdzie taka potrzeba.
- Podawaj zupę z chilli lub jalapeno, serem, śmietaną. Możesz dodać także pokrojone w kostkę awokado oraz świeżą kolendrę.
SMACZNEGO!
2 comments
Chyba musimy przestać odwiedzać Twojego bloga, bo to kolejny świetny przepis i znów narobiłaś nam smaku… 😉
Wygląda super 🙂