Te bułeczki są naprawdę proste a zamiast nadzienia pieczarkowego możesz dodać do środka dowolne inne🙂 Możecie te bułeczki zrobić też w wersji 100% wegańskiej, wystarczy zrezygnować z posmarowania ich jajkiem i tyle!
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– bułeczki jogurtowe
– drożdżowy wieniec pizzowy
– precle
– kajzerki
– bagietki
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– pieczywo na zakwasie
– pieczywo na drożdżach
– Bagietka czosnkowa
BUŁKI Z PIECZARKAMI
Przygotowanie: 2 h 20 minut
Ilość bułeczek: 12
Składniki ciasto drożdżowe:
– 500 g mąki pszennej (typ 500 lub 550)
– 8 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
– 250 ml ciepłej wody
– 70 ml oleju roślinnego
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
Składniki nadzienie:
– 500 g pieczarek
– 2 cebule
– 1 łyżeczka soli
– pół łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
– 1 jajko
– sezam i czarnuszka do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- ŚWIEŻE DROŻDŻE: Do misy miksera dodaj 100 ml wody (najlepiej lekko ciepłą ale nie gorącą), 1 łyżkę mąki, cukier i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut aby drożdże lekko „ruszyły”.
- DROŻDŻE SUCHE: Przejdź od razu do punktu 3.
- Dodaj do misy mąkę, wszystkie składniki (oprócz soli) oraz zaczyn, zacznij mieszać za pomocą końcówki typu hak lub wyrabiać ciasto ręcznie. Jak składniki będą już prawie połączone dodaj jeszcze sól i kontynuuj wyrabianie przez kolejne 5 minut na szybszych obrotach. Ciasto powinno stworzyć jednolitą kulę.
- Ciasto przykryj folią spożywczą (mój patent to wykorzystywanie do przykrycia misy ciasta foliowego czepka na głowę, jest wielorazowy ;)) i odstaw na 1 godzinę aż podwoi objętość.
- W tym czasie przygotuj farsz. Pieczarki umyj i drobno pokrój w kostkę. Możesz też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni na której zmieścisz wszystkie pieczarki rozgrzej olej i podsmaż najpierw przez 2-4 minuty cebulę aby się zeszkliła. Po kilu minutach dodaj pieczarki i smaż wszystko do momentu kiedy pieczarki ściemnieją, zniknie z patelni woda która pojawi się w pierwszy etapie smażenia pieczarek. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą i pieprzem, najlepiej dopierając ilość przypraw do swoich gustów. Odstaw aby przestygło.
- Ciasto przełóż na blat lub stolnicę. Ciasto nie klei się zanadto więc mąka do podsypywania nie jest konieczna.
- Podziel ciasto na 12 części – ja dzielę najpierw na pół, później każdą z części znowu na pół a 4 powstałe w ten sposób kawałki na 3 mniej więcej równe części.
- Przygotowane kawałki ciasta rozpłaszczaj aby stworzyć koło, ja zostawiam trochę grubsze ciasto na środku a cieńsze po bokach. Na ciasto nakładaj około 2 łyżek farszu i delikatnie zaklejaj bułeczki tworząc okrągły lub lekko wydłużony kształt. Bułeczki układaj łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryj blachę z bułeczkami czystą ściereczką i pozostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st C (góra-dół). Przed włożeniem bułeczek do piekarnika nasmaruj je rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem i czarnuszką (opcjonalnie).
- Bułeczki piecz przez 20 minut. Po wyjęciu lekko przestudź i możesz podawać. Bułeczki są pyszne na ciepło i na zimno 🙂
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Witaj Aniu, bułeczki wyszły pyszne i pachnące 😋
Zostało mi troszkę ciasta, nie chce go wyrzucić, czy mogę z niego zrobić kilka bułeczek z dżemem?
Jasne możesz zrobić z dżemem, ale to ciasto będzie trochę mniej słodkie niż to które robi się na klasyczne słodkie bułeczki, ale można zawsze dodać lukru lub kruszonkę 😉