To idealne w smaku kolacyjne danie przygotujecie w 20 minut. Wybierzcie świeżą polędwicę, zagwarantuje ona doskonały smak tego dania. Jeśli nie macie krajalnicy do pokrojenia idealnych cienkich plasterków użyjcie bardzo ostrego noża.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– carpaccio z cukinii
– tatar wołowy
– carpaccio z polędwicy
Przygotowanie: ok 20 minut
Składniki carpaccio:
– 10 dkg polędwicy wołowej
– garść świeżej rukoli
– 2 łyżki parmezanu świeżo startego
– łyżka oliwy z oliwek
– łyżeczka sosu balsamico (gotowy do kupienia w dobrych sklepach)
– świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE CARPACCIO:
Największym wyzwaniem przy przygotowaniu tej potrawy jest pokrojenie polędwicy do carpaccio. Ułatwieniem moze być krótkie jej zmrożenie (ok 10 min) aby polędwica stała się lekko sztywna.
Pokrójcie polędwicę bardzo cienko i ułóżcie na talerzu tworząc koło. Na polędwicę połóżcie rukolę, całość posypcie tartym parmezanem, polejcie oliwą i sosem balsamico, oraz posypcie czarnym mielonym pieprzem.
Składniki bagietka:
– 1 bagietka
– 3-4 łyżki masła (miękkie w pokojowej temperaturze)
– 1 ząbek czosnku
– sól gruboziarnista
– 4 łyżki pokruszonego sera feta
– ew odrobina natki pietruszki lub szczypiorku do posypania
PRZYGOTOWANIE BAGIETKI:
Bagietkę przekrójcie wzdłuż. Jeśli robicie porcję dla 2 osób wystarczy Wam krótka bułka. Czosnek bardzo drobno pokrójcie lub przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do masła wraz z odrobiną soli i połączcie. Posmarujcie bagietkę, a wierzch posypcie pokruszonym serem feta. Zapiekajcie w piekarniku w 180 st przez 6-8 min.
SMACZNEGO!