Tradycyjny tatar wołowy

Tatar to takie z dań które pierwsze znika ze stołu podczas imprez okolicznościowych. Czy u Was jest tak samo?  Aby tatar był najwyższej jakości warto kupić świeże najwyższej jakości mięso w postaci polędwicy wołowej i dobre dodatki.

Przygotowanie: około 25 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

– 300 g polędwicy wołowej, świeżej, dobrej jakości
– sól i pieprz
– 3 żółtka
– 2 łyżki wody
– 1 łyżka oleju
– sól, pieprz
– 2-3 posiekane ogórki kiszone poleca Ci przepis na ogórki kiszone
– pół cebuli
– kapary
– ewentualnie marynowane grzyby
– pieczywo i masło do podania

Przygotowanie:

  1. Mięso posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa dwukrotnie.
  2. Do mięsa dodaj jedno żółto, olej, odrobinę wody i sól oraz pieprz (do smaku). Wyrób mięso za pomocą dłoni a następnie podziel na pół i przełóż na talerze.
  3. Na talerzu uformuj tatar i zrób wgłębienie pośrodku. Dodaj żółtko, a obok tatara połóż bardzo drobno posiekaną cebulę oraz ogórki. Ja lubię do tatara dodać jeszcze kapary i czasem marynowane grzyby. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj z pieczywem lub grzankami oraz masłem.
    SMACZNEGO!

Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki 
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Tradycyjny tatar wołowy
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Rollsy z salami

Już po raz kolejny robiłam rollsy, poprzednio były to rollsy z szynką i serem a tym razem szynkę zamieniłam na...

Zamknij