Ten chlebek jest genialny! Swoim smakiem jest zbliżony do włoskiej focacci, z tą różnicą, że nadziany został w środku serem feta. Słoność fety i sezam na chlebku powodują, że ten ma jeszcze więcej smaku.
Chlebek możesz zjadać sam, z różnymi pastami, z hummusem. Możesz przygotować z niego pyszne kanapki lub podać go jako dodatek do obiadu na przykład do mięsnego gulaszu, lub duszonych krewetek. Pasuje naprawdę niemal do wszystkiego.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– bułeczki jogurtowe
– chleb z garnka
– bagietki
– kajzerki
–chleb pszenny na zakwasie
– focaccia z rozmarynem
– paluszki chlebowe grissini
– cebularze
– Bagietka czosnkowa
CHLEBEK NADZIEWANY FETĄ
Przygotowanie: 2 h
Składniki:
– 500 g mąki pszennej (typ 550-650)
– 350 ml ciepłej wody
– 1,5 łyżeczki cukru
– 1 czubata łyżeczka łyżeczki suchych drożdży lub około 14-15 g świeżych
– 45 ml oliwy z oliwek + dodatkowa do posmarowania chlebka i blaszki
– 1 łyżeczka soli
– 200 g sera feta
– 1 łyżka nasion sezamu
PRZYGOTOWANIE:
- ZACZYN DROŻDŻOWY: Do miski wlej wodę, 20 g mąki, 1,5 łyżeczki cukru oraz drożdże. Wszystko wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże „ruszyły”.
- Do misy dodaj mieszaninę z drożdżami, pozostałą mąkę, oliwę. Wszystko wyrabiaj końcówką typu hak najpierw powoli, a w momencie kiedy składniki zaczną się już łączyć, dodaj sól i zwiększ prędkość. Wyrabiaj na wysokich obrotach około 6 minut.
- Przykryj misę z ciastem filią spożywczą i odstaw na 1-1,5 h aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
- Przygotuj sporą okrągłą lub prostokątną foremkę, lub naczynie do zapiekania i nasmaruj je oliwą z oliwek.
- Przełóż ciasto na blat, podsypany odrobiną mąki. Rozciągnij ciasto na spory okrąg, mniej więcej średnicy dwukrotności Twojej formy do pieczenia. Na cieście rozkrusz ser feta, a następnie załóż brzegi do środka tak, aby zlepić ciasto na górze. W poniższym filmie widać to dokładnie.
- Odwróć ciasto i przełóż do formy do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Nastaw piekarnik i rozgrzej go do temperatury 220o C.
- Chlebek nasmaruj oliwą z oliwek i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, po czym wyjmij z piekarnika i możesz podawać od razu lub po ostygnięciu.
Smacznego!