To bardzo prosty domowy chleb z jasnej mąki orkiszowej. Potrzebujesz do niego tylko kilku składników, mąki, wody odrobiny soli, drożdży i odrobiny miodu. Jak wymieszasz składniki, wystarczy dać mu wyrosnąć.

Zajrzyj też do:
– chleb na maślance
– bułeczki jogurtowe
– chleb pszenny z garnka na drożdżach
–chleb pszenny na zakwasie
– bagietki
– kajzerki
– chlebek z pesto
– przepis na bajgle
– chleb z samych ziaren bezglutenowy
– chlebek z cukinii
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– focaccia z rozmarynem
– chleb cebulowy
CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDŻACH
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 H 30 M
SKŁADNIKI:
– 500 g mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka suchych drożdży
– 400 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka soli
– masło lub olej kokosowy do nasmarowania formy
– dodatkowo: otręby, ziarna do posypania chleba
SPRZĘT:
– mikser ze spiralną końcówką, forma typu keksówka
Przygotowanie:
- Do misy miksera dodaj mąkę, ciepłą wodę, miód i sól. Zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiaj mikserem z końcówką typu hak przez 10 minut, aż zacznie odchodzić od ścianek.
- Misę przykryj folią spożywczą i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Natłuść keksówkę, możesz wysypać ją dodatkowo otrębami. Włóż do niej ciasto chlebowe. Przykryj keksówkę szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 30 minut.
- Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 200o C. Piecz chleb przez 50 minut, aż stanie się rumiany i wyrośnięty.
- Po wyjęciu z piekarnika wyjmij chlebek od razu z foremki i studź go na kratce. Krój dopiero po ostygnięciu po około 1 h.
SMACZNEGO!









2 comments
Poproszę o wymiar keksówki.
Nie ma to znaczenia. Jak zrobisz w odrobinkę mniejszej lub większej to chlebek będzie niższy, lub wyższy. Wybierz standardową keksówkę, jaką masz w domu.