Zapraszam Was na nowy przepis na pyszne ciasteczka cytrynowe, oblane białą czekoladą dodatkiem posiekanych pistacji.
Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– ciasteczka z pieczątkami
– ciasteczka browinie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
CIASTECZKA CYTRYNOWE
Przygotowanie: 90 minut
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 133 g cukru pudru
- skórka z cytryny z 2 cytryn
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 252 g mąki pszennej
- 180-200 g białej czekolady
- 1/3 szklanki obranych pistacji
Przygotowanie:
- Masło powinno być miękkie zanim zaczniesz robić ciasteczka.
- Cytryny bardzo dokładnie wyszoruj, osusz i zetrzyj skórkę na tarce z małymi oczkami. Uważaj, aby zetrzeć tylko żółtą część skórki, dlatego ścieraj ostrożnie.
- Do misko miksera dodaj masło, cukier puder, sól, skórkę z cytryny, mąkę, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj wszystko końcówką typu hak lub mieszadłem pośrednim. Wolę jednak hak, bo choć ciasto jest dość miękkie to łatwiej je zdjąć z haka.
- Przygotuj spory arkusz folii spożywczej i nałóż na nią ciasto. Teraz załóż dolną część przykrywając ciasto i górną część, tak aby obie części folii się ze sobą połączyły (pamiętaj o tym nakładając ciasto, możesz je rozłożyć bardziej „szeroko”).
- Przyszła pora na zwinięcie obu boków tak jak byś skręcał/a cukierka, każda w inną stronę. Trzeba to robić dość energicznie i ścisło aby powstał piękny walec z ciasta.
- Wstaw walec na 30 minut do zamrażarki, aż ciasto zrobi się twarde i umożliwi krojenie.
- Po wyjęciu z zamrażarki odwiń walec z folii i krój na cienkie plasterki – ciasteczka. Układaj ciasteczka w ostępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanej ilości powinno wyjść około 30 ciasteczek świedniej wielkości i 2 blachy ciastek. Po pokrojeniu pierwszej części resztę ciasta wstaw ponownie do zamrażarki.
- Ciasteczka piecz przez 14 minut w piekarniku rozgrzanym 180 st C.
- Po upieczeniu wystudź wszystkie ciasteczka. Na garnku z wodą postaw miskę i całość zagotuj. Do miski dodaj białą czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i rozpuszczaj w kąpieli wodnej.
- Po rozpuszczeniu maczaj ciasteczka w czekoladzie i ukłądaj je na kratce do wystudzenia. Ciasteczka możesz po oblaniu czekoladą posypać drobno posiekanymi pistacjami. Podawaj po zastygnięciu czekolady! Przechowuj kilka dni w szklanym słoju.
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Ciasteczka cytrynowe
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
4 Review(s) Based on