Lubicie ciasto brownie? Pełne czekolady 🙂
Jeśli tak to mam dla Was idealny przepis na mniejsze ciasteczka. Proste w przygotowaniu, a do środka możecie dodać trochę jagód goji lub ulubionych orzechów. Pyszne będą także z suszonymi owocami lub rodzynkami. Za każdym razem możecie robić te ciasteczka w nieco innej wersji.
Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– ciasteczka z pieczątkami
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– muffiny piernikowe
CIASTKA BROWNIE
Przygotowanie: 35 minut
Ilość ciastek: 10-12
Składniki:
– 180 g gorzkiej czekolady 70-80%
– 50 g deserowej czekolady
– 2 czubate łyżki kakao
– 2 jaja rozmiar L
– 60 g masła
– 150 g drobnego cukru do wypieków
– 50 g mąki pszennej
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół szklanki jagód goji lub innych dodatków: siekane orzechy, suszone owoce lub rodzynki
Przygotowanie:
- Jajka wyjmijcie z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej.
- W rondelku rozpuście masło, kiedy będzie już praktycznie rozpuszczone dodajcie połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Całość podgrzewajcie na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i nie pozostaną w niej żadne grudki. Odstawcie do przestygnięcia.
- Do miski wbijcie jaja, dodajcie cukier i za pomocą miksera utrzyjcie na puszystą masę (ok 3-4 minut). Jeśli nie macie cukru drobnego, możecie zastąpić go tradycyjnym białym cukrem, ale ucieranie masy wtedy potrwa nieco dłużej.
- Do zmiksowanych jaj dodajcie już nieco przestudzoną czekoladę z masłem. Tym razem za pomocą łopatki lub rózgi do ubijania wymieszajcie całość. Do miski z masą wsypcie mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość wymieszajcie za pomocą łopatki lub rózgi. Na koniec dodajcie czekoladę deserową pokrojoną na mniejsze kawałki oraz jagody goji. Ostatnie mieszanie i całość wstawcie do zamrażarki na 10 minut.
- W tym czasie nagrzejcie piekarnik do 175 st C. Dużą blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Wyjmijcie masę z zamrażarki i za pomocą łopatki lub dużej łyżki nabierajcie spore porcje ciasta i wkładajcie na blachę. Może to być robione niezdarnie, ciasto się bowiem klei. Ja pomagałam sobie palcem przy ściąganiu porcji ciasta z łyżki. Pod wpływem temperatury ciastka i tak same się uformują.
- Pieczcie przez 10 minut.
- Ciasta po wyjęciu z piekarnika nie nadają się jeszcze do jedzenia, muszą ostygnąć i zrobić się bardzie twarde. Dajcie im 15-20 minut i możecie próbować jak wyszły 🙂
SMACZNEGO!
Inspiracja: przepis na blogu kwestiasmaku.com
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
6 comments
[…] Przepis inspirowany http://nietylkopasta.pl […]
Przepyszne ciasteczka, naprawdę wyśmienite!; Zastąpiłam mąkę pszenną taką dla bezglutenowców, a jajka i masło, bananem i roślinnym odpowiednikiem ze względu na celiakię i weganizm, ale pomimo tego wyszła bomba!! Dziękuję za ten wspaniały przepis, wszyscy domownicy się zajadali, zniknęły w kilka godzin. Palce lizać!! ???❤️
O super że mimo że zamieniłaś składniki wyszły pyszne 🙂
Moje ciasto rozlalo się na blaszcce dlaczego? Dałam mąki tyle ile w przepisie.
a czy zachowałaś proporcje pozostałych składników? Ciężko mi coś doradzić jeśli nie stoję z boku w Twojej kuchni
Fajny, prosty przepis, dziękuję 😊