/Przepis powstał we współpracy reklamowej/
Z resztki domowych pierniczków lub ciasta piernikowego możesz przygotować niesamowicie wykwintny deser. Wystarczy przygotować szybki krem, który zrobisz w dwóch wersjach smakowych – naturalnej i piernikowej. A do tego dla przełamania smaku i podkreślenia wyjątkowości deseru dodaj owoce w żelu Helcom.
Owoce w żelu występują w kilku wersjach smakowych, bo możesz wybrać jagody, owoce leśne czy wiśnie. Do tego deseru pasuje każda z tych propozycji. Owoce te mają lekką konsystencję i kwaskowaty smak, dzięki czemu doskonale nadają się do placuszków, naleśników czy deserów.
DESER PIERNIKOWY
PRZYGOTOWANIE: 15 minut + czas przygotowania żurawiny
ILOŚĆ PORCJI: 2-4
SKŁADNIKI:
– 1 słoik jagód w żelu Helcom
– 200 g śmietany 30% lub 36%
– 2-3 łyżki drobnego cukru
– 250 g mascarpone
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
– 1 łyżeczka kakao
– pół szklanki pokruszonego domowego piernika lub pierniczków (możesz użyć bardziej miękkiego piernika lub twardych pierniczków)
– pół szklanki świeżej żurawiny
– 1 szklanka cukru
– pół szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
- Do przygotowania deseru możesz użyć zarówno miękkiego piernika, wystarczy odkroić porcję lub dwie. Doskonale nadają się też twarde pierniczki. Jeśli używasz miękkiego ciasta, to wystarczy, jak rozkruszysz je w dłoniach. Jeśli masz twarde pierniczki to albo dłońmi pokrusz je na małe kawałki, albo wrzuć do miksera i za pomocą funkcji puls zrób z nich okruchy.
- PRZYGOTOWANIE ŻURAWINY W CUKRZE – najlepiej zrobić poprzedniego dnia lub 1-2 h wcześniej. Do rondelka dodaj pół szklanki wody i pół szklanki cukru. Gotuj, aż cukier się rozpuści i zestaw z ognia. Przestudź syrop około 5 minut i dopiero wtedy dodaj świeżą żurawinę. Żurawinę pozostaw w syropie cukrowym najlepiej przez całą noc, wstawiając do lodówki, ale wystarczy i godzina w chłodzie.
- Odlej syrop z żurawiny (możesz go zachować do deserów lub napojów). Do miski dodaj pół szklanki cukru i dodawaj żurawinę, obtaczając ją w cukrze.
- KREMY – do miski dodaj śmietanę oraz cukier i ubijaj, aż stanie się sztywna. Przy śmietanie 30% trzeba poświęcić chwilę dłużej i zacząć na małych obrotach, aby nie rozchlapywać śmietany na boki. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i jeszcze krótko zmiksuj do połączenia kremu.
- Odłóż połowę kremu i do miski dodaj przyprawę do piernika (najlepiej użyć domowej z mojego przepis na domową przyprawę do piernika) oraz kakao. Zmiksuj, tworząc krem piernikowy.
- Do pucharków lub szklanek wkładaj okruchy piernikowe, a następnie krem piernikowy, sporą ilość jagód w żelu od Helcom i drugi krem naturalny. Desery ozdabiaj żurawiną w cukrze.
Smacznego!
/Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką Helcom Naturalnie/