Mam dla was już mnóstwo pysznych przepisów na ryby, zarówno te zrobione w piekarniku jak i takie smażone. To połączenie może być dla Was zaskakujące, bo do masła, które w ostatniej chwili dodaję do dorsza dodałam wędzonego łososia. Dzięki temu mamy pyszny wędzony smak sosu i pyszną smażoną rybę. Całość idealna 🙂
Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na:
Łosoś w sosie miodowo-musztardowym
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
bowl burrito z łososiem
pstrąg z orzechami
halibut pieczony
ryba z frytkami
Przepis na turbota
DORSZ SMAŻONY Z SOSEM MAŚLANYM
Przygotowanie: 20 minut + czas przygotowania masła (od 20 minut do 2 h)
Ilość porcji: 2
Składniki:
– filet z dorsza lub innej ryby, około 300 g
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 50 g bardzo miękkiego masła
– 70-80 g wędzonego łososia
– 1 ząbek czosnku
– 1 cytryna (3-4 plasterki i sok z połowy)
– sól i pieprz
– natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
- MASŁO ŁOSOSIOWE: Łososia bardzo drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Masło zgnieć najlepiej widelcem, im jest bardziej miękkie tym łatwiej Ci będzie pracować. Do masła dodaj czosnek, łososia, jeszcze odrobinkę soli i szczyptę pieprzu. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, możesz to robić widelcem.
- Przygotuj spory kawałek folii spożywczej. Na środek nałóż masło i załóż najpierw górną i dolną część folii na masło aby zamknąć pakunek. Następnie chwyć za boki i skręć jak cukierek, każdy bok w inną stronę. Powinien Ci powstać spory maślany cukierek o okrągłym przekroju. Włóż go do lodówki (jeśli masz więcej czasu, bo chłodzenie potrwa min 2 h) lub do zamrażarki (jeśli masz jedynie 20-30 minut).
- DORSZ: Rybę umyj, osusz i pokrój na porcje. Na patelni rozgrzej oliwę a rybę dopraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu.
- Smaż dorsza z obi stron, około 3-4 minuty z każdej, w zależności od wielkości kawałków.
- Po przerzuceniu ryby na drugą stronę włóż na patelnię jeszcze 3-4 plasterki cytryny, aby podsmażyły się razem z rybą.
- Masło wyjmij z lodówki/zamrażarki i pokrój na plasterki. Po usmażeniu ryby ułóż na każdym z kawałków plasterek masełka czosnkowego i jeszcze tylko chwilę trzymaj na patelni aż masło zacznie się rozpuszczać. Skrop rybę sokiem z połowy cytryny.
- Rybę posyp natką pietruszki i podawaj. Idealnie smakuje z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką lub surówką. SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!