Mam dziś dla Was nowy przepis na łososia w sosie miodowo-musztardowym, który z przyjemnością dodaję do moich ulubionych przepisów na łososia. Po pierwsze piekę rybę w folii, dzięki czemu jest niezwykle miękka, delikatna, aromatyczna. Po drugie idealnie skomponowany sos z dodatkiem miodu i 2 rodzajów musztardy idealnie podkręci smak tego dania, będzie odrobina słodyczy jaką daje miód i odrobina wyrazistości jaką zapewni musztarda.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na:
ryba w soli
dorsz w papilotach
pieczony pstrąg
Łosoś z pomidorami
ryba w porach
dorsz smażony z sosem maślanym
łosoś ze szpinakiem
łosoś pieczony z parmezanem
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
bowl burrito z łososiem
pstrąg z orzechami
halibut pieczony
ryba z frytkami
Przepis na turbota
łosoś w sosie chrzanowym
Kotlety z łososia
ŁOSOŚ W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki ryba:
– filet z łososia ze skórą lub bez, około 300 g
– 2 łyżki miodu płynnego
– 2 łyżki miękkiego masła
– 2 łyżki musztardy Dijon lub musztardy sarepskiej
– 1 łyżka musztardy ziarnistej francuskiej
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrego chilli
– sól
– posiekana natka pietruszki do podania
– do podania: cząstki cytryny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190 st C.
- Blachę wyłóż dużym kawałkiem folii aluminiowej, ja daję nawet w warstwy jeśli folia nie jest bardzo gruba i mocna. Na folii połóż płat umytego i osuszonego łososia doprawionego odrobiną soli.
- W garnuszku wymieszaj miód, masło, obie musztardy, czosnek i sok z cytryny. Krótko podgrzej aż masło się rozpuści i całość połączy.
- Połowę sosu dodaj na łososia i rozprowadź go za pomocą pędzla kuchennego. Resztę zachowaj. Weź jeszcze jeden arkusz folii aluminiowej i zakryj łososia od góry łącząc brzegi, tak aby zrobić szczelny pakunek.
- Wstaw rybę do piekarnika na 10-12 minut. Po tym czasie wyjmij rybę, usuń folię z góry, posmaruj resztką sosu miodowo-musztardowego, przełącz piekarnik na funkcję grill lub grzanie od góry i wstaw ponownie na 5-6 minut. Łosoś powinien się nieco przyrumienić.
- Łososia wyjmij z piekarnika, posyp posiekaną pietruszką i podawaj z cząstkami cytryny!
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/03/lososziodzieimusztardzie-7-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/03/lososziodzieimusztardzie-2-768x1024.jpg)
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2021/03/lososziodzieimusztardzie-6.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
1 comments
wysmienity, rozpływajacy sie w ustach