To bardzo prosty sposób na zrobienie prostej, pysznej i delikatnej ryby. Ja wybrałam do tego dorsza, ale z tym sosem możesz zrobić praktycznie każdą rybę. Zobacz jakie to proste. . 🙂
Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na:
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
bowl burrito z łososiem
pstrąg z orzechami
halibut pieczony
ryba z frytkami
DORSZ W SOSIE CYTRYNOWYM
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– filet z dorsza lub innej ryby, około 300 g
– 50 g masła
– 2 łyżki śmietany 18%
– 1 łyżka musztardy dijon
– 2 szalotki
– sok z połowy cytryny
– sól i pieprz
– natka pietruszki
– kilka plasterków cytryny do podania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 st C.
- Rybę umyj, osusz i pokrój na porcje. Ułóż je w naczyniu do zapiekania (żaroodpornym), zostawiając przestrzeń na sos, a na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Szalotki obierz i posiekaj. Jeśli nie masz szalotki możesz użyć klasycznej białej cebuli drobno pokrojonej.
- W garnuszku rozpuść masło (50 g to około 3 łyżek), dodaj śmietanę, musztardę i sok z cytryny. Wszystko to stworzy dość gęsty pyszny cytrynowy sos.
- Polej rybę sosem a na koniec posyp posiekaną szalotką. Wstaw do piekarnika i zapiekaj około 15 minut (lub więcej jeśli kawałki ryby są grube).
- Rybę po wyjęciu z piekarnika posyp natką pietruszki. Podawaj z ryżem ziemniakami i ulubioną sałatką lub surówką. SMACZNEGO!


OCEŃ TO DANIE:

Nazwa dania:
Dorsz w sosie cytrynowym
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:




