Dziś mam dla Was przepyszny świąteczny przepis na drożdżowy wieniec z makiem. Przepis ten zrobiłam we współpracy reklamowej z marką Sencor, testując ich robot Sencor STM7910.
Wieniec makowy wymaga chwilę czasu na wyrastanie, ale zdecydowanie polecam, aby makowiec zrobić w takiej wersji. Ciasto jest dużo lżejsze i bardziej puchate niż w tradycyjnym makowcu, a dodatki w postaci świeżej żurawiny i mnóstwa suszonych owoców w masie makowej spowodują, że wieniec będzie jeszcze lepszy.
Aby wieniec wyglądał jeszcze bardziej efektownie, połóż na nim kilka gałązek rozmarynu i całość posyp lekko posiekanymi pistacjami.
ROBOT SENCOR STM 7910
Przy okazji pracy tworzenia tego przepisu miałam okazję przetestować robota kuchennego Sencor STM 7910. Oto jego najważniejsze wyróżniki:
- Robot Sencor ma moc 1500 W, co gwarantuje niezawodną pracę urządzenia oraz sprawia, że robot poradzi sobie nawet z największym kulinarnym wyzwaniem, takimi jak gęste ciasto i wysokie obroty.
- W zestawie znajdziecie także przystawkę zastępującą ręczną tarkę. Dzięki dołączonym tarczom szybko i łatwo zetrzecie ser i warzywa na wiórki o mniejszych lub większych oczkach, możesz wybrać także plasterki.
- W zestawie znajdziesz aż 4 mieszadła: hak, końcówka do ubijania, i dwa mieszadła pośrednie, w tym jedno z silikonową końcówką do kremów.
- Ale to nie wszystkie dodatki. W zestawie znajdziesz także: misę miksera do blendowania zup lub koktajli, młynek do kawy, orzechów czy ziół.
- Niezwykle przydatnym elementem jest solidna maszynka do mielenia, która bez problemów zmieli mięso do koletów mielonych czy mak do makowca. Możesz ją także wykorzystać do mielenia ryby, twardych serów, owoców i warzyw.
- Misa o pojemności 6 l pomoże Ci bez problemów przygotować jedzenie dla całej rodziny. Dzięki swojej objętości pomieści dużą ilość składników.
- Robot posiada 7 poziomów obrotów, dzięki czemu łatwo dopasujesz odpowiednią prędkość do różnego rodzaju produktów. Wybierz wolne mieszanie przy przygotowywaniu kremów, a najszybsze dla piany z białek.





Mam dla Was też kod rabatowy do zakupu robota Sencor:
KOD: nietylkopasta15
DROŻDŻOWY WIENIEC Z MAKIEM
Przygotowanie: 2 h 30 minut
Składniki na masę makową:
– 250 g maku
– 1/2 szklanki miodu
– 50 g płatków migdałowych
– 100-150 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, rodzynki, figi, inne) i opcjonalnie kandyzowanej skórki pomarańczowej
– 1-2 białka
Składniki na drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 2 jajka
- 60 g masła
- 180 ml mleka
- 7 g suchych drożdży lub około 15 g świeżych
- pół szklanki świeżej żurawiny
- 2-3 łyżki pistacji
- opcjonalnie – świeże gałązki rozmarynu
- 1 jajko i 2-3 łyżki mleka do nasmarowania ciasta
Przygotowanie:
1. Mak wsyp do garnka i zalej wrzątkiem, tak aby go zakrył. Gotuj przez 20-25 minut i ostaw do wystygnięcia. Następnie zmiel mak używając końcówki do mielenia mięsa w robocie Sencor, wybierając sitko z najdrobniejszymi oczkami. Mak należy zmielić dwukrotnie.
2. Do maku dodaj miód, migdały oraz suszone owoce lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ubij białko na sztywno. Dodaj białko do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
3. ŚWIEŻE DROŻDŻE: Przygotuj zaczyn z drożdży, do ciepłego mleka dodaj drożdże i 1 łyżeczkę cukru z podanej ilości, a następnie odstaw zaczyn na 10-15 minut aż zacznie pracować.
4. SUCHE DROŻDŻE: przejdź od razu do punktu 6.
5. Do miski wsyp mąkę, cukier, jajka, rozpuszczone i wystudzone masło i zaczyn z drożdżami lub suche drożdże i mleko. Wyrabiaj ciasto za pomocą miksera (spiralna końcówka) lub za pomocą dłoni. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 1- 1,5 h do wyrośnięcia.
6. Ciasto zagnieć ponownie, a następnie rozwałkuj na duży prostokąt. Prostokąt nasmaruj masą makową i zwiń tak, aby uzyskać długi rulon. Zrolowane ciasto przekrój za pomocą ostrego noża na pół, a następnie delikatnie zawiń, łącząc oba kawałki. Tak zrolowany kawałek połącz za końce.


7. Makowiec przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 175o C.
8. Nasmaruj ciasto za pomocą pędzla kuchennego, używając rozkłóconego jajka i mleka. Na koniec dodaj świeżą żurawinę.
9. Piecz wieniec przez 35-40 minut, po czym wyciągnij ciasto z piekarnika i wystudź na kratce.
10. Wieniec makowy możesz ozdobić gałązkami świeżego rozmarynu.




/Współpraca reklamowa z Sencor/





