Uwielbiam focaccię i jadłam ją już chyba w każdej możliwej wersji. Nawet we Włoszech foccacia różni się z zależności od regionu a nawet restauracji czy domu. Zdecydowanie częściej spotykałam takąfocaccią odrobinę grubszą, pięknie wyrośniętą w środku, koniecznie podaną z dodatkiem najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
To mój zdecydowanie najlepszy przepis na focaccię, wyrastanie w lodówce daje niesamowity efekt. Tym razem postawiłam także na piękne ozdobienie focacci, tworząc mój piękny obraz. W przepisie napiszę Wam kilka wskazówek jak go zrobić i co można do niego wykorzystać.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– bułeczki jogurtowe
– chleb z garnka
– bagietki
– kajzerki
–chleb pszenny na zakwasie
– focaccia z rozmarynem
– paluszki chlebowe grissini
– cebularze
– Bagietka czosnkowa
FOCCACIA
Przygotowanie: 18-20 h
Składniki ciasto:
– 600 g mąki pszennej (typ 650 a najlepiej typ 750 czyli mąka chlebowa)
– 480 ml ciepłej wody
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki suchych drożdży lub około 18 g świeżych
– 60 ml oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + dodatkowa do wysmarowania blachy
– grubo mielona sól, około 1 czubata łyżka
– do ozdoby: świeże lub suszone zioła, pomidorki, czerwona cebula, papryka, oliwki czarne lub zielone, inne
PRZYGOTOWANIE:
- ŚWIEŻE DROŻDŻE: Do miski wlej połowę porcji wody (240 ml), 2 łyżeczki cukru oraz drożdże. Wszystko wymieszaj i odstaw na 10 minut aby drożdże „ruszyły”.
- SUCHE DROŻDŻE: Przejdź od razu do punktu 3 i wymieszaj drożdże z pozostałymi składnikami.
- Do misy dodaj mieszaninę z drożdżami, mąkę, pozostałą wodę, oliwę. Wszystko wyrabiaj końcówką typu hak najpierw powoli a w momencie kiedy składniki zaczną się już łączyć dodaj sól i zwiększ prędkość. Wyrabiaj na wysokich obrotach około 4 minut.
- Przykryj misę z ciastem filią spożywczą i odstaw na 2-3 h aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
- Przygotuj dość sporą prostokątną blachę, możesz użyć do tego blachy trochę mniejszej niż ta standardowa z piekarnika, ważne aby zmieściła się do lodówki. Blachę nasmaruj bardzo dokładnie oliwą z oliwek.
- Przełóż ciasto na blachę i zwilżonymi dłońmi palcami wgnieć ciasto na całą blachę, tak aby było równomiernie rozłożone. Palce pozostawią wgłębienia, nie wyrównuj ich, nierówna góra z wgłębieniami jest charakterystyczna dla foccacii.
- Tak przygotowane ciasto przykryj filią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 h do 24 h. Najlepsze efekty otrzymasz po 12-24 h, dlatego warto zrobić ten proces przez noc a pieczenie focacci rano lub w południe.
- Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik i rozgrzej go do temperatury 230 st C.
- Focaccię nasmaruj oliwą z oliwek i ozdabiaj dowolnie. Ja do mojej focacci użyłam świeżego szczypiorku, świeżego rozmarynu, pomidorków, czerwonej cebuli i pieprzu czerwonego. Zioła możesz posiekać i połączyć z oliwą lub stworzyć piękny foccacowy obraz taki jak mój. Na koniec posyp focaccię solą, możesz użyć gruboziarnistej da ciekawy efekt.
- Focaccię piecz przez 20-23 minuty po czym wyjmij z piekarnika i możesz podawać od razu lub po ostygnięciu.
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
3 comments
Czy mąkę pszenna można zastąpić jakąś bezglutenową? Niestety żona nie toleruje w ogóle glutenu 🙁
No niestety ale takie dania jak focaccia wymagają glutenu aby zaszły odpowiednie procesy. Można próbować jakieś inne placki i ozdobić je podobnie jak moja focaccia, ale nie podpowiem jakie, jako że nie unikam glutenu to niezwykle rzadko tworze bezglutenowe wypieki.
Polecam uży ć mąki do pizzy (typ 00), w moim przypadku wyszła ona zdecydowanie lepiej niż ma mące 650.